Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje meni, da gre za namerno izzivanje Janeza Janše in njegovih podpornikov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje meni, da gre za namerno izzivanje Janeza Janše in njegovih podpornikov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lovro Šturm, Zbor za republiko
Šturm je zatrdil, da zbor sam organizira shod, pomladne stranke pa so kot vedno povabljene k sodelovanju. Foto: BoBo

Za 8. februar je svoj 2. zbor na Trgu republike v Ljubljani ob 11.55 napovedalo tudi Gibanje OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije), ki med drugim zahteva javno obravnavo zakona o odpravi privilegijev, nagrabljenih v socializmu in v 22 letih škodljive tranzicije.

Član Zbora za republiko Boštjan M. Turk je za MMC potrdil, da shod pripravljajo. Načrtujejo, da bo shod 8. februarja ob 11. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, vendar zaradi možnosti izgredov Turk ne more 100-odstotno zagotoviti, da se bo to tudi zgodilo. Turk je dejal, da se ne želijo "konfrontirati" in da so zato izbrali nekaj ur zgodnejši čas svojega shoda. A, kot je dodal, ni glede časa in kraja shoda še nič dorečeno.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm pa je za STA povedal, da pripravljajo shod za Slovenijo, ki bo dobronameren, miren in strpen. Kot je dejal, skušajo konstruktivno prispevati, da se v strpnem ozračju medsebojnega dialoga najde tista rešitev, ki je za Slovenijo najboljša. Pojasnil je tudi, da bo njihov shod dopoldne ob 11. uri in da so ga tudi uradno prijavili ter dobili zanj dovoljenje mestne občine. S shodom želijo pokazati, kakšen naj bo miren shod, ter prispevati k svobodi zbiranja brez nasilja in svobodni izmenjavi mnenj. Na očitke o tem, da s pripravo shoda izzivajo konflikt, pa odgovarja z vprašanjem, ali smo res tako daleč, da bi se morali bati nasilja.

MMC je vprašanje, ali imajo v SDS-u informacije o napovedanem shodu, naslovil tudi na tiskovnega predstavnika stranke Jerneja Pavlina, ki je odgovoril, da naj se z vprašanjem obrnemo na Zbor za republiko.

Protestni odbor: "Napoved državljanske vojne"
Odbor Vseslovenske ljudske vstaje je v sporočilu za javnost sicer izrazil stališče, "da vrh stranke SDS pod krinko Zbora za republiko organizira javni shod svojega članstva". Zapisali so, da je "SDS namero po organizaciji shoda napovedal s svojim tvitom na dan 2. vseslovenske ljudske vstaje 11. januarja 2013". "Datum shoda pa je bil določen v tem tednu." Naj spomnimo, da sta bila datum in kraj 3. vseslovenske ljudske vstaje na spletu znana že 17. januarja, za čas pa je bila določena 15. ura.

Odbor je organizacijo shoda Zbora za republiko pripisal Janezu Janši in ozkemu krogu njegovih svetovalcev, s čimer so se "odločili za napoved državljanske vojne proti lastnemu narodu". Odločitev so označili za "namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani, ki niso vzrok politične in moralne krize". Na ta način skušata Janša in ozek krog v vrhu stranke SDS ustvariti izredne razmere, so zapisali v sporočilu.

Pomisleke glede morebitnih incidentov imajo tudi v Zboru za republiko. "Zelo se bojimo izgredov," je dejal Turk, ki je omenil incident na javni tribuni Zbora za republiko v Mariboru. Pričakujejo "zelo veliko ljudi", je dejal Turk in dodal, da je bilo na tribuni v Unionski dvorani 18. januarja več kot 1.200 ljudi. Pa so bili vabljeni le prek internega obvestila in Radia Ognjišče, je dodal.

Odbor za pravično in solidarno družbo: "Skrbno načrtovana provokacija"
Na novico o načrtu Zbora za republiko se je odzval tudi Odbor za pravično in solidarno družbo. V sporočilu za javnost so zapisali, da načrt zbora razumejo "kot skrbno načrtovano provokacijo", s čimer zbor "prispeva k netenju državljanskega sovraštva".

Dodali so, da ostro obsojajo "tovrstno miloševičevsko maniro sklicevanja kontramitingov v času shodov opozicije – kar je še ena reminiscenca na aktualnost takratnega slogana GOTOV JE, ki sovpada z današnjimi razmerami". "Prav tako že vnaprej zavračamo potencialno pravniško preigravanje na podlagi argumenta o prijavljenih in neprijavljenih prireditvah ali tovrsten (verjeten) poskus delegitimacije protestniške vstaje, ki bo potekala isti dan popoldne," so še zapisali.

Za 8. februar je svoj 2. zbor na Trgu republike v Ljubljani ob 11.55 napovedalo tudi Gibanje OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije), ki med drugim zahteva javno obravnavo zakona o odpravi privilegijev, nagrabljenih v socializmu in v 22 letih škodljive tranzicije.