Ameriški State Department vsako leto poda poročilo o stanu človekovih pravic po svetu. Foto: EPA
Ameriški State Department vsako leto poda poročilo o stanu človekovih pravic po svetu. Foto: EPA

Slovenija je iz prve skupine držav, ki v celoti izpolnjujejo vsaj minimalne standarde, lani zdrsnila v drugo skupino, torej med države, ki si bistveno prizadevajo za izpolnjevanje minimalnih standardov, vendar jih ne dosegajo v celoti, sporoča ameriško zunanje ministrstvo (State Department).

Poročilo je dostopno tukaj

V statistiki State Departmenta sta potem še dva nižja razreda držav. V enega spadajo tiste države, ki si prizadevajo za standarde, ampak se spopadajo z naraščanjem števila žrtev, v drugega pa tiste, ki to povsem zanemarjajo.
Poročilo glede Slovenije navaja, da so oblasti že tretje leto zapored preganjale manj trgovcev z ljudmi, pri čemer lani ni bilo nobene obsodbe.

Za odločen pregon trgovine z ljudmi

Organi pregona so morebitne primere trgovine z ljudmi redno obravnavali le kot upravne kršitve delovne zakonodaje, zaradi pomanjkanja prizadevanj za identifikacijo žrtev pa vlada ni identificirala nobene žrtve trgovine z ljudmi med prosilci za azil, navaja poročilo.

State Department Sloveniji med drugim priporoča odločne pregone kaznivih dejanj trgovine z ljudmi na področju spolnih zločinov, ustrezno visoke kazni, spremembo zakonodaje v skladu z mednarodnim pravom, boljše usposabljanje pristojnih uradnikov, boljše sodelovanje z nevladnimi organizacijami, usposabljanje sodnikov, vzpostavitev posebne policijske enote in imenovanje neodvisnega nacionalnega poročevalca.

Sorodna novica Svet Evrope: Slovenija naredi premalo za žrtve trgovine z ljudmi

Tuji delavci in številni migranti so žrtve

"V zadnjih petih letih so trgovci z ljudmi izkoriščali domače in tuje žrtve v Sloveniji, v manjši meri pa tudi žrtve iz Slovenije v tujini. Slovenci ter tuji delavci in migranti iz držav, kot so Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška in Ukrajina, so izpostavljeni trgovini z ljudmi v različnih sektorjih, kot so gradbeništvo, prevozništvo, avtopralnice in gostinstvo," navaja poročilo.

State Department opozarja, da so žrtve trgovine z ljudmi begunke iz Ukrajine, spolni napadi pa se dogajajo tudi v nastanitvenih objektih pod upravo države. Agencije za začasno delo še naprej izkoriščajo delavce, zločinci izkoriščajo ženske in otroke iz Slovenije in držav vzhodne Evrope, Zahodnega Balkana, jugovzhodne Azije in Latinske Amerike za spolno trgovino.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob predstavitvi letošnjega poročila, ki pokriva 188 držav za leto 2023, dejal, da je trenutno na svetu 27 milijonov oseb, ki jih izkoriščajo za prisilno delo in spolne storitve. Na dnu ameriške lestvice so večinoma države, ki z ZDA nimajo najboljših odnosov, kot so Venezuela, Rusija in Kitajska.