Raziskovalci se pri preučevanju učinkov zdravljenja s konopljo srečujejo predvsem s težavami zaradi restriktivnih predpisov, ki so posledica uvrstitve konoplje med prepovedane droge. Foto: BoBo
Raziskovalci se pri preučevanju učinkov zdravljenja s konopljo srečujejo predvsem s težavami zaradi restriktivnih predpisov, ki so posledica uvrstitve konoplje med prepovedane droge. Foto: BoBo

Čeprav je bila uporaba kanabisa v zdravstvene namene prvič dokumentirana v kitajski medicini pred skoraj 5.000 leti, pa so raziskave na področju kanabisa popolnoma zamrle po tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je v ZDA sprožila prohibicija te rastline. Posledično se je, kot je poudaril zdravnik Dušan Nolimal, spremljalo zgolj negativne vidike uporabe konoplje.

A v zadnjih letih se z zmerno deregulacijo kanabinoidov povečuje tudi število raziskav glede učinkov pri določenih zdravstvenih težavah. Nekatere izmed teh raziskav so strokovnjaki predstavili na 5. mednarodni znanstveni konferenci iz cikla demistifikacije konoplje, ki jo organizira RN inštitut s partnerskimi organizacijami. Med predstavljenimi je bila tudi slovenska študija na bolnikih s hudimi oblikami epilepsije. Podobna raziskava v Izraelu je namreč pokazala, da je kanabidiol uspešen v približno polovici primerov zdravljenja hudih oblik epilepsije.

Učinkovita pri zdravljenju epilepsije
Leta 2015 so tako podobno raziskavo izvedli tudi v Sloveniji, in sicer na vzorcu 70 bolnikov z epilepsijo, starih od 9 mesecev do 22 let. "Tukaj je treba poudariti, da mi staršem nismo nikoli sugerirali zdravljenja s konopljo in so bili tako vključeni le tisti pacienti, pri katerih so starši sami izrazili željo po poskusu zdravljenja s konopljo," je ob tem poudaril David Neubauer iz ljubljanske pediatrične klinike. Od sedemdesetih udeležencev sta sicer dva med raziskavo umrla, dva pa sta prekinila stike z raziskovalci. Na končnem vzorcu 66 bolnikov – približno polovici moških in polovici žensk – so strokovnjaki tako ugotovili, da je zdravljenje s kanabinoidi pri polovici bolnikov prineslo pozitivne učinke. Približno 22 odstotkov ni imelo več napadov, izboljšave pa so bile zlasti pri Lennox-Gestautovem in Davetovem sindromu.

Približno petina bolnikov ni pokazala izboljšave, med njimi so raziskovalci ugotovili, da je šlo za skupino bolnikov, ki je kanabidiol pridobivala od specifičnega prodajalca iz ZDA z znatno manjšo koncentracijo kanabinoidov, druga skupina pa je za zdravljenje uporabljala kanabidiol domačih proizvajalcev. Med stranskimi učinki pa so zabeležili blažje učinke, kot sta slabost in diareja, "znatnih stranskih učinkov pa nismo odkrili," je poudaril Neubauer, ki je sklenil, da gre pri kanabidiolu za potencialno učinkovito substanco pri zdravljenju hudih oblik epilepsije, pri čemer je ključno, da je izdelek skrbno izbran. Neubauer je ob tem poudaril, da je treba zdravnike tudi pozvati k strokovni radovednosti in naj te možnosti, ko jo nekdo predlaga, ne zavržejo takoj.

Raziskave na področju raka kažejo, da kanabinoidi učinkujejo na rakave celice. Čeprav to še ne pomeni zdravila za rak, pa je lahko dobra odskočna deska za nadaljnje raziskave  Foto: BoBo
Raziskave na področju raka kažejo, da kanabinoidi učinkujejo na rakave celice. Čeprav to še ne pomeni zdravila za rak, pa je lahko dobra odskočna deska za nadaljnje raziskave Foto: BoBo

Obetavne raziskave na področju raka
Opravljajo se tudi študije na področju zdravljenja raka, tako je Guillermo Velasco predstavil študijo na bolnikih z glioblastomom. Gre za obliko možganskega tumorja, pri kateri bolniki v povprečju umrejo leto in pol po diagnozi. Že pretekle študije so pokazale, da so kanabinoidi učinkoviti pri zatiranju rasti raka in preizkusi na miših s tumorjem na trebušni slinavki so pokazali, da kanabinoidi zavirajo rast rakavih celic, ne poškodujejo pa zdravih, kot se to dogaja pri kemoterapiji.

Pri pacientih z glioblastomom se je terapija s THC-jem pokazala kot uspešna. "Ne gre za to, da bi kanabinoidi ozdravili raka, je pa THC pripomogel k zaviranju rasti tumorja, in posledično podaljšanju življenja pacientov z glioblastomom," je poudaril Velasco in dodal, da ta analiza kaže potencial za nadaljevanje raziskav, pri čemer bi bilo ključno podrobnejše poznavanje molekularnih mehanizmov, ki so vključeni v aktivnost kanabinoidov pri zaviranju rakavih celic. Po njegovem mnenju lahko nova spoznanja privedejo do aplikacije na druge oblike raka, kot sta melanom in rak trebušne slinavke.

Treba upoštevati vse dejavnike
Spodbudne so tudi raziskave pri duševnih težavah. Dušan Nolimal je tako predstavil sodobne raziskave, ki kažejo prepričljive rezultate na področju zdravljenja kroničnih bolečin, anksioznosti in odvisnosti od opioidov. Ob tem pa je poudaril, da je pri duševnosti treba upoštevati tudi vrsto drugih dejavnikov, ki vplivajo na posameznikove možgane, kar je bilo še posebej sporno pri raziskavah v preteklosti, ki so povezovale uporabo konoplje in pojav shizofrenije.

Drug vidik, ki ga je treba upoštevati, pa je sama struktura izdelka, ki ga bolnik prejema, zlasti razmerje med THC-jem in CBD-jem. Novejše raziskave kažejo, da je višji delež CBD-ja posebno učinkovit pri anksioznosti in depresiji. Prav tako pa je opozoril, da so tudi novejše raziskave še v povojih in so potrebne še kontrolne raziskave, preden se kanabinoidi vključijo v procese zdravljenja. Prav tako pa je razmeroma neraziskano področje morebitnih posledic dolgotrajne uporabe konoplje.

Raziskovalci pogosto ne vedo, kakšna je koncentracija kanabinoidov, ki jih pacienti pridobijo na svoj način. Foto: BoBo
Raziskovalci pogosto ne vedo, kakšna je koncentracija kanabinoidov, ki jih pacienti pridobijo na svoj način. Foto: BoBo

Raziskovalci prejeli plesnivo konopljo
A če so se rigorozni predpisi glede konoplje v zadnjih letih le nekoliko omilili, pa so raziskovalci še daleč od idealnih pogojev za raziskave. Tako so se na inštitutu, kjer so želeli preizkušati učinke kanabinoidov pri veteranih s posttravmatsko stresno motnjo, čakalo pa jih je sedem let birokratskih ovir. Šele ko so po sedmih letih dobili dovoljenje za uporabo konoplje jim je ameriška agencija FDA dostavila 80 kilogramov konoplje. "Po vseh teh zapletih smo mislili, da bo prišla v oklepniku, prišla pa je z običajno poštno dostavo," je poudarila. A ko so odprli škatle, so prejeli zamrznjeno konopljo v plastičnih vrečkah, ki je vsebovala tudi plesen. Po pritožbah pa so prejeli v prah zmleto marihuano. "Ker so zmleli celotno rastlino, ne vemo, kakšne so učinkovine in koncentracije kanabinoidov."

Raziskava o učinku kanabinoidov na posttravmatski stresni sindrom še ni bila objavljena, a je Sisleyjeva poudarila, da ni bilo razlik s kontrolno skupino, ki je prejemala placebo. Ob tem pa je tudi poudarila, da je bila konoplja, ki so jo prejemali bolniki, izjemno slabe kakovosti, kar so tudi sami bolniki, tisti, ki so jo v preteklosti že uporabljali, tudi izpostavili. So pa ugotovili, da lahko pripomore pri odvajanju od opiatov in benzodiazepinov, prav tako pa so ugotovili, da so se pri bolnikih znatno zmanjšale težave z erekcijo. Raziskavo bodo nadaljevali, a bodo zdaj poskušali s konopljo iz Kanade. Hkrati pa želijo po sodni poti doseči, da država podeli licenco pridelovalcem konoplje, ki bodo lahko za potrebe raziskav zagotavljali kakovosten in nadzorovan izdelek.

Na ljubljanski konferenci o pozitivnih učinkih konoplje