Združena desnica naj bi na kandidatno listo v novomeški volilni enoti vključila premalo žensk. Foto: BoBo
Združena desnica naj bi na kandidatno listo v novomeški volilni enoti vključila premalo žensk. Foto: BoBo
Zakon določa, da noben spol ne sme biti na kandidatni listi zastopan z manj kot 35 odstotki. Foto: BoBo

Zakon namreč določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki, in prav to naj bi se v novomeški volilni enoti pripetilo kandidatni listi Združene desnice, v kateri sta združeni stranka Glas za otroke in družine ter Nova ljudska stranka Slovenije (NLS), so poročali mediji.

Predstavnica Združene desnice Andreja Ravnihar Megušar je za MMC pojasnila, da so na izvršilnem odboru sklenili, da bo v nedeljo ob 15. uri sklicana tiskovna konferenca, na kateri bodo pojasnili, "zakaj in kako je prišlo do zapleta". "Nekaj proceduralnih stvari moramo še rešiti, Aleš Primc in Franc Kangler pa sta se odločila, da do novinarske konference izjav ne bosta dajala," je odgovorila na poizvedbo.

So dve kandidatki šteli dvakrat?
Po neuradnih podatkih so predlagali sedem kandidatov in dve kandidatki, saj so najbrž upoštevali, da sta omenjeni kandidatki kandidirali v dveh okrajih in da imajo torej sedem kandidatov in štiri kandidatke. A volilna komisija je sklenila, da je na listi sedem kandidatov in dve kandidatki, je poročal spletnicasopis.eu. Če bo odločitev komisije obveljala, bo to za listo Združene desnice hud udarec.

Predlagatelji kandidatne liste imajo po prejemu odločbe 48 ur časa za pritožbo na vrhovno sodišče, ki mora nato odločitev sprejeti v dveh dneh. Če bi sodišče potrdilo zavrnitev kandidatne liste, bi imela Združena desnica veliko manj možnosti za dosego volilnega praga pri štirih odstotkih glasov in preboj v parlament, saj jih v eni od osmih volilnih enot sploh ne bi bilo.
Kandidatura Aleša Primca ogrožena
Druga nevšečnost pa je, da predsednik stranke Glas za otroke in družine Primc kandidira prav v novomeški volilni enoti, okraj Trebnje, in se tako ne bi mogel potegovati za poslanski sedež.

Zavrnitev kandidatne liste zaradi nedoseganja spolnih kvot se je v preteklosti že zgodila, tako so na parlamentarnih volitvah leta 2011 v enoti Ljubljana Center zaradi premajhnega števila žensk zavrnili kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj (TRS), kandidatno listo Zelenih Slovenije pa zaradi premajhnega števila moških.