Ravnatelji svarijo, da jih zakonodaja sili v odločanje med tem, ali odpade pouk ali pa kršijo pravice učiteljev z več urami nadomeščanja. Foto: BoBo
Ravnatelji svarijo, da jih zakonodaja sili v odločanje med tem, ali odpade pouk ali pa kršijo pravice učiteljev z več urami nadomeščanja. Foto: BoBo

Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj je združenju ravnateljev sporočil, da že pripravljajo tožbo zoper šole, ki z bojkotom kršijo zakon. Ravnatelji so stopili korak nazaj, potem ko so dobili zagotovila šolskega ministra Jerneja Pikala o iskanju novih rešitev.

Po besedah predsednika združenja ravnateljev Gregorja Pečana so se dogovorili, da prekličejo sklep o nevnosu ur nadomeščanj za pretekle mesece. Nadomeščanja za nazaj bodo tako vpisali in izplačali tudi na približno 80 osnovnih šolah, ki jim je Branimir Štrukelj včeraj sporočil: "Pogledali bomo, katere šole z marčevsko plačo ne bodo izplačale nadomeščanj, in bomo pač vložili kolektivno tožbo, ki se že pripravlja."

Razloga za tožbo zdaj ni več, a ravnatelji svarijo, da jih zdaj zakonodaja sili v odločanje med tem, ali odpade pouk ali pa kršijo pravice učiteljev z več urami nadomeščanja. Zdaj lahko učitelj nadomešča le 5 ur na teden, delovna obveznost učitelja pa je 22 tedenskih ur v razredu. Če torej na šoli zbolijo trije učitelji, je to, kot je ponazoril Pečan: "66 ur, če to delimo s pet, pomeni, da moraš imeti 12 učiteljev, ki lahko nadomeščajo pet ur v tistem tednu.

12 učiteljev torej nadomešča tri

Ravnatelji predlagajo, da bi sistem spremenili tako, da bi se nadomeščanja izravnala z mankom ur ob koncih leta, saj bo po zdajšnji ureditvi marsikomu ur primanjkovalo.

Štrukelj te argumente označuje za poskus izsiljevanja sprememb. "Pojavile so se nepreverjene govorice, da učiteljstvo temu novemu načinu nasprotuje. To ne drži," je opozoril, vendar priznava, da imajo učitelji nekaj pripomb in o tem so se v Svizu pripravljeni pogovarjati. Skupni sestanek vseh treh strani se bo očitno zgodil že prihodnji teden.