Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Foto: Pixabay/Alexas Fotos

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je 27. februarja sprejel sklep, s katerim je vladi predlagal izredno uskladitev pokojnin od 1. aprila 2023. V zvezi in sindikatu, ki sta bila predlagatelja tega sklepa, so nestrpno čakali na odziv vlade, so dejali.

A odgovora vlade še niso prejeli, čeprav je k temu vlado pozvala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Na novinarski konferenci so tako predstavniki sindikata in zveze upokojencev poudarili, da je neuradno slišati, da v vladnih krogih menijo, da izredna uskladitev pokojnin trenutno ni mogoča, saj naj bi 198 milijonov evrov, kolikor je zanjo potrebnih, negativno vplivalo na vzdržnost javnih financ.

"Trditev, da dostojne pokojnine ogrožajo javne finance, je napačna"

V zvezi in sindikatu menijo, da takšno razmišljanje ni utemeljeno, saj je bil lanski prispevek proračuna v pokojninsko blagajno za potrebe pokojnin nižji od načrtovanega in je znašal le 805 milijonov evrov. Država daje v pokojninsko blagajno vedno manj, v letu 2013 je bil delež še 33 odstotkov, v letu 2022 le še 19,1 odstotka.

Glavnino prihodkov predstavljajo socialni prispevki, v letu 2013 66 odstotkov vseh prihodkov, v letu 2022 že 80,4 odstotka, čeprav plačujejo v pokojninsko blagajno delodajalci skoraj polovico nižji prispevek od delavcev, kar je edinstven primer v Evropi. Poleg tega so avgusta 2022 presegli en milijon zavarovancev, kar je zgodovinski dosežek. Trditev, da dostojne pokojnine ogrožajo javne finance, je torej povsem napačna, opozarjajo.

Pokojnine izgubljajo realno vrednost

Pokojnine so se letos na podlagi zakona uskladile za 5,2 odstotka. Inflacija je bila februarja letos v primerjavi z istim mesecem lani 9,3-odsotna, marca pa že 10,5-odstotna. Ob tem v sindikatu in Zdusu opozarjajo še na velikansko povišanje cen hrane, stanovanjskih stroškov, energije in zdravstva. Pokojnine, ki se po zakonu usklajujejo za nazaj, že tako in tako iz leta v leto izgubljajo realno vrednost, še posebej pa se njihova kupna moč zmanjša, kadar je inflacija dvoštevilčna, opozarjajo.

Prepričani so, da bo vpliv visoke inflacije poguben za tiste z nizkimi dohodki, najsi gre za plače ali pokojnine. Prav je, da je vlada glede na inflacijo že povečala socialne transferje, menijo, zdaj pa mora izpeljati še izredno uskladitev pokojnin, saj namreč zelo veliko upokojencev prejema pokojnine, ki so le malce večje od denarnih socialnih pomoči. "Upokojenci si ne dovolimo takšnega odnosa," je poudarila podpredsednica sindikata Metka Roksandić.