Boštjan Žekš meni, da je zdaj čas razmisleka in ne bojevanja. Foto: BoBo
Boštjan Žekš meni, da je zdaj čas razmisleka in ne bojevanja. Foto: BoBo

Zunanji minister Žbogar je po pogovoru s predstavniki treh krovnih organizacij Slovencev na Koroškem (Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij, Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev, in Nanti Olip, predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev) izrazil upanje, da se bo proces glede dvojezičnih tabel končal v zadovoljstvo slovenske manjšine.

Minister za za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Boštjan Žekš je ob tem dodal, da se strinja, da je kompromis sprejemljiv le, "če se bodo strinjale vse tri krovne organizacije in če bomo ocenili, da ni dosežen pod prisilo avstrijske strani".
Ministra sta zagotovila tudi, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za celovito uresničitev vseh zavez Avstrije po 7. členu Avstrijske državne pogodbe za slovensko manjšino na Koroškem in Štajerskem.

Manjšinci zadovoljni
Vsi trije predstavniki so se vladi tudi zahvalili za odločno podporo pri tem vprašanju in ministroma predstavili njihove poglede na nadaljevanje pogovorov o postavitvi novih topografskih napisov ter določitvi vsebine svežnja ukrepov v korist slovenski narodni manjšini na Koroškem. Prepričani so, da se pogajanja lahko uspešno končajo.

Poslanci od vlade željo, da pomaga zamejcem
O avstrijskem predlogu, da bi bilo 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva pogoj za postavitev dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem, je danes razpravljala tudi parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Na koncu seje je komisija sprejela sklepe, v katerih poudarja, da avstrijski predlog preveč odstopa od že sprejetih odločitev avstrijskega ustavnega sodišča. Hkrati pa v sklepih poziva slovensko vlado, da okrepi pogovore z Avstrijo o dvojezičnih tablah in drugih nerešenih vprašanjih ter pomaga, da bo sprejet dogovor, ki bo sprejemljiv za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem.
Türk za nadaljevanje dialoga
Za nadaljevanje dialoga o tem vprašanju se je zavzel tudi predsednik republike Danilo Türk in poudaril, da kompromis, s katerim ne bi soglašale vse tri slovenske manjšinske organizacije, ne bi predstavljal resnične rešitve.