Žekš je bil slavnostni govornik na prireditvi ob dnevu reformacije. Foto: MMC RTV SLO
Žekš je bil slavnostni govornik na prireditvi ob dnevu reformacije. Foto: MMC RTV SLO
Prireditev je letos potekala v Krškem. Foto: MMC RTV SLO
Proslava ob dnevu reformacije

Po njegovih besedah je v času reformacije prišla do izraza osebna svoboda in odgovornost posameznikov. "Cerkev je le skupnost vernikov, posameznikov in le skupnost odgovornih in ustvarjalnih posameznikov lahko premika svet in zgodovino. Za vzgojo takih ljudi so protestanti potrebovali šolstvo in knjige v domačem, slovenskem jeziku," je poudaril.

Žekš: Važno je, kaj človek naredi, ne, kaj ob tem govori
Pojasnil je, da reformatorji v času svojega življenja niso mogli slutiti veličine svojih dejanj, za katera smo jim, kot pravi, danes hvaležni vsi, tako verni kot neverni, "saj je tudi v tem primeru važno le, kaj človek naredi, ne, zakaj to naredil, in ne, kaj ob tem govori".

Žekš je opozoril na pomen delovanja Primoža Trubarja, "ki je bil nosilec verske, duhovne in kulturne in cerkvene reformacije pri nas", med njegovimi učenci pa je spomnil na Jurija Dalmatina, ki prihaja prav iz Krškega, kjer se odvija proslava. Kot pravi, je namreč Dalmatinov prevod Svetega pisma najveličastnejši spomenik slovenske reformacije.

Dejal je, da spadamo s tem prevodom Slovenci med narode, ki so med prvimi dobili svoj prevod Svetega pisma. Uvrščamo se celo na 11. mesto. "Naša zgodovina in razvoj temeljita na knjigi, kulturi in znanju," je povedal Žekš in dodal, da smo na teh temeljih Slovenci dosegli tudi zmago in osvoboditev v 2. svetovni vojni in osamosvojitev leta 1991.

Žekš: Katolištvo je prevladalo na precej grob način
V nadaljevanju je poudaril, da je bilo obdobje reformacije eden ključnih zvezdnih trenutkov v razvoju naroda, v katerem pa je prišlo tudi do prvih delitev med Slovenci, in sicer med evangeličani in katoličani. "Po katoliški prenovi se je sicer v veliki meri ohranilo protestantsko izročilo, vendar je prevladalo katolištvo, sicer na precej grob način, vendar je to novo katolištvo bilo zaradi reformacije drugačno kot prej," je zatrdil. Ta delitev med katoličani in evangeličani je po njegovem še zmerja prisotna in opazna.

"Tudi drugi veliki trenutki v zgodovini Slovencev so bili povezani z delitvami in spremljajočimi dogodki, na katere ne moremo biti ponosni. Osvoboditev in zmaga odporniškega gibanja v 2. svetovni vojni je nedvomno svetel trenutek v naši zgodovini, ki pa je povzročil tudi nove delitve z groznimi posledicami in nečloveškimi zločini. Pri osamosvajanju Slovenije pred dvajsetimi leti, ki je nedvomno najsvetlejši trenutek v naši zgodovini, smo sicer doživeli nikoli videno in nepredstavljivo enotnost, vendar je do delitve prišlo kasneje z različnim razumevanjem vsebine osamosvajanja in vloge posameznih akterjev v njem," je dodal.

Tovrstne delitve znotraj narodov po njegovem niso nič posebnega, zato je enotnost, "o kateri včasih sanjamo", iluzija.

Na proslavi tudi državni vrh
Prireditve ob prazniku, ki ga bomo praznovali v ponedeljek, so se med drugim udeležili tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, predsednik DZ-ja Ljubo Germič, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik republike Danilo Türk, nekdanji predsednik republike Milan Kučan in škof slovenske Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Proslava ob dnevu reformacije