Pričakovano trajanje življenja za ženske z določeno stopnjo izobrazbe je vedno daljše od pričakovanega trajanja življenja za moške z enako stopnjo izobrazbe. Foto: Thinkstock
Pričakovano trajanje življenja za ženske z določeno stopnjo izobrazbe je vedno daljše od pričakovanega trajanja življenja za moške z enako stopnjo izobrazbe. Foto: Thinkstock

Statistični urad Evropske unije (Eurostat) je letos pripravil izračune za leti 2007 in 2008 glede pričakovanega trajanja življenja glede na izobrazbo. Raziskava je zajela Bolgarijo, Češko, Dansko, Estonijo, Italijo, Madžarsko, Malto, Poljsko, Romunijo, Slovenijo, Finsko, Švedsko in Norveško.

Glavna ugotovitev je, da se v večini držav pričakovano trajanje življenja povečuje s stopnjo izobrazbe: bolj izobraženi ljudje živijo dlje kot manj izobraženi, tako moški kot ženske.

Višja kot je izobrazba, manjše so razlike med spoloma
Pričakovano trajanje življenja za ženske z določeno stopnjo izobrazbe je vedno daljše od pričakovanega trajanja življenja za moške z enako stopnjo izobrazbe. Vendar pa se razlike med spoloma vse bolj zmanjšujejo, čim bolj se zvišuje izobrazba, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs).

Po navedbah Eurostata je vpliv izobrazbe na pričakovano trajanje življenja najočitnejši za moške v državah Vzhodne Evrope (Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Poljska, Romunija).

Podatki kažejo, da je pričakovana življenska doba za moške z višjo in visokošolsko izobrazbo še vedno nižja od pričakovanega trajanja življenja za ženske z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo. To je v letih, na katera se je nanašala raziskava, veljalo za prebivalce vseh starosti v Italiji, na Malti, na Poljskem, v Romuniji, v Sloveniji, na Finskem, na Švedskem in na Norveškem.

Slovenske intelektualke lahko pričakujejo 84 let
V Sloveniji je leta 2008 najvišja dosežena starost pričakovana za višje- in visokošolsko izobražene ženske, saj so lahko pri 30 letih pričakovale še več kot 54 let življenja, medtem ko so lahko moški pri tej starosti in z isto izobrazbo pričakovali dobra štiri leta manj življenja kot ženske.

Ženske s srednješolsko izobrazbo lahko pri starosti 30 let pričakujejo še nekaj manj kot 54 let življenja, moški pa še natanko 47 let. Statistika kaže slabše tistim z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo, pri čemer lahko ženske, stare 30 let, pričakujejo še 52 let življenja, medtem ko lahko moški še nekaj manj kot 43 let.