Tipično za tajkune je, da so povezani s politiko, pravi Golobič in Janši očita, da se je tajkunska zgodba začela prav v njegovi pisarni. Foto: MMC RTV SLO
Tipično za tajkune je, da so povezani s politiko, pravi Golobič in Janši očita, da se je tajkunska zgodba začela prav v njegovi pisarni. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
O Lahovnikovem razmisleku o svojem odstopu Golobič in Pahor nista govorila. Foto: MMC RTV SLO
Golobič o tajkunih

Po mnenju predsednika Zaresa nekdanji premier Janša tega ni zmogel, "nasprotno, tajkuni so nastali v njegovem mandatu". Pravi, da je začetek tajkunske zgodbe sestanek v Janševi pisarni 13. avgusta 2005, "na katerem je z Boškom Šrotom in Igorjem Bavčarjem dorekel, da si bodo razdelili Mercator pod ugodnimi pogoji v zameno za vpliv na medije".

S tem se je Golobič odzval na Janševe očitke, da so se tajkunska posojila začela, ko je Golobič imel glavno besedo v LDS-u. A prvi mož Zaresa zatrjuje, da sta bila v času pred Janševo vlado le dva menedžerska prevzema, pozneje pa več kot 30, čeprav po njegovih besedah vsi menedžerski prevzemi niso bili sporni.

"Podjetja, ki jih je Janša onemogočal, zdaj na boljšem"
Janša prav tako po trditvah Golobiča večkrat omenja primere podjetij, "ki jih je v času svojega mandata izrazito deprivilegiral, obravnaval kot sovražna podjetja in onemogočal v normalnem poslovanju". Danes, med krizo, nadaljuje, se je pokazalo, "da je bilo za mnoga podjetja to preganjanje blagoslov, ker niso bila deležna privilegijev in tudi ne morejo tako nizko pasti", kot podjetja, ki so bila deležna Janševe pomoči.

Predsednik Zaresa še meni, da je bil Janša nemočen pri raziskovanju velikih tajkunskih zgodb, kot sta Istrabenz in Mercator, ker je bil sam vključen vanje.

Vlado čaka dinamična razprava
Golobič se je danes s premierjem Borutom Pahorjem sešel na kratko in mu podrobneje predstavil torkove sklepe njegove stranke. Pahor je po njegovih besedah sklepe sprejel z razumevanjem, o njih pa se bo pogovoril s svojimi sodelavci.

"Tako se jutri obeta dinamična razprava na seji vlade," je povedal Golobič in dodal, da pričakuje, da "vlada odgovorno reagira na situacijo, ki je nastala in da prevzame aktivno vlogo". Predsednik Zaresa je dodal, da s Pahorjem nista govorila o Lahovniku. To, da si sam želi, da Lahovnik ostane član vlade, pa je Golobič dejal že dopoldne v MMC-jevi klepetalnici.

A. S.

Golobič o tajkunih