Dejan Židan je dejal, da ima že nekaj časa občutek, da se z raznih političnih odrov vidi le zabavljaštvo in trepljanje po ramenih, kot da je dovolj, da govorci le potrdijo prepričanja ljudi, da si želijo istih stvari, da navijajo za isto ekipo. Tak odnos po njegovem mnenju pomeni, da se možnosti resničnega političnega delovanja in spremembe za skupno dobro vseh odmikajo.

"Morda se niti ne zavedamo, kdaj je prišel tisti čas, ko so se argumenti porazgubili in umaknili, ko smo utišali naše zahteve v boju vrednot proti nevrednotam. Ko se je pod krinko svobode govora v polje normalnega in sprejemljivega razširil sovražni govor. Ko se zasmehuje vladavina prava ter vrednoti pravičnost in enakost," je med drugim našteval predsednik državnega zbora (DZ).

Židana tudi skrbijo nedavni nemiri v več evropskih mestih, saj ti kažejo negotovost ljudi, ki nimajo več upanja v ekonomsko varno prihodnost. Ljudje, ki so v stiskah, zlasti tisti, ki imajo občutek, da nimajo več česa izgubiti, so namreč po njegovem mnenju lahek plen sovražnega govora in populističnih retorik gibanj, ki ustvarjajo nevarne delitve.

Sovraštvo se konča v trpljenju

Pri Treh žebljih na Osankarici so obeležili 76. obletnico zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan. Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)

"Zgodovina je polna dokazov, kako se iz majhne nestrpnosti razvije sovraštvo, ki se konča v trpljenju," je dodal in izrazil prepričanje, da si ljudje vseeno želijo slišati, da niso pozabljene vrednote, ki so nam jih priborili slovenski partizani in partizanke. Vendar lepo zveneče izjave po njegovem mnenju nikoli ne smejo biti dovolj.

Letošnje prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)

Ob koncu nagovora je poudaril, da smo Slovenci narod, utemeljen na boju za lastne pravice in lastno svobodo, in uporniki, ki smo celotno zgodovino od svoje oblasti pričakovali veliko. Pravico zahtevati več imamo tudi danes, česar ne more prezreti nihče, še posebej ne mi, tukaj prisotni, je poudaril.

Letošnje prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor, in drugi predstavniki javnega in političnega življenja, ki so položili vence pred spominsko znamenje padlim borcem Pohorskega bataljona. Med temi so bili tudi župani in drugi predstavniki vseh šestih občin, ki gostijo slovesnost, Mestne občine Maribor ter občin Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica.

Spomin na padli Pohorski bataljon