Trditve ministrstva, da bodo pokojnine višje, so zavajujoče, trdi Zdenko Lorber iz Alternative. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Trditve ministrstva, da bodo pokojnine višje, so zavajujoče, trdi Zdenko Lorber iz Alternative. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zastraševanje o posledicah nesprejetja se spreminja. Začeli so pri 250 mio. evrov, zdaj so že na 300 mio. evrov. Kmalu bomo prišli do milijarde. To je "no limit", kot pri tajkunskih kreditih.

Branko Celinšek
Branko Celinšek
Krizo so povzročili neoliberalci s svojim eksperimentiranjem s finančnimi trgi. Taisti prek bonitetnih hiš narekujejo reforme, trdi Celinšek iz Solidarnosti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


"Od septembra 2009 do septembra 2010 se v okviru socialnega dialoga ni zgodilo nič. Minister Svetlik je vsebino zakona, s katero nas je seznanil, nesel naravnost v parlament,"
je na tiskovni konferenci v okviru predreferendumske kampanje o pokojninski reformi dejal predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber. Zaradi neposluha vladajočih in po njegovi oceni do delavcev, še posebej starejših, krivične reforme bo tudi ta sindikalna centrala na referendumu nastopila proti zakonu.

Lorber sicer spričo podaljševanja življenjske dobe podpira reformiranje sistema s podaljševanjem delovne dobe, a gre zdajšnja reforma pri mnogih določilih predaleč. Po njegovi oceni ni dovolj postopna, zavajajoča pa je tudi 80-odstotna odmerna stopnja. Ta bo namreč veljala le za tiste, ki bodo dosegli polne pogoje za upokojitev, večina pa teh po njegovi oceni ne bo dosegla.

Lorber: Nezaupnica upravljavcem proračuna
Izpostavil je 300 milijonov evrov, ki naj bi jih proračun prelival v pokojninsko blagajno. Težava ni v tem, da proračun daje sredstva, problem je v upravljanju - s pokojninsko reformo ne rešujemo pokojninske blagajne, temveč integralni del proračuna, je dejal. Referendum je po njegovi oceni nezaupnica upravljavcem proračuna, ki da ne delujejo z "nekim poglobljenim predogledom". Kot primer je navedel posojilo Grčiji, ki že samo po sebi znaša dve tretjini prej omenjenega zneska.
'Ustavili bomo Slovenijo' še visi v zraku

Lorber tudi meni, da zakon ne poskrbi za tiste, ki delajo na zahtevnih, tveganih in zdravju škodljivih delovnih mestih. Še vedno je namreč njihovo zgodnejše upokojevanje odvisno od zbranih sredstev na za to namenjenem računu - če teh ob določenem trenutku ni dovolj, se namreč taka oseba enostavno ne more upokojiti. Zveza Alternativa je bila tudi organizatorica lanskega protesta 32 sindikatov, ki so zagrozili, da bodo ustavili Slovenijo, če se problematike KAD-ovih sredstev na računu, ki jih po Lorberjevih besedah že zdaj ni dovolj, ne razreši.

"Zgodovinsko najnižja točka socialnega dialoga"
Tudi Branko Celinšek iz sindikata Solidarnost je bil kritičen do socialnega dialoga, ki ga vodi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in je po njegovi oceni na najnižji točki v celotni zgodovini Slovenije. Celinšek se sprašuje, koliko časa bomo še dokapitalizirali NLB in sledili navodilom bonitetnih hiš - prav tistim, ki naj bi krizo povzročile.

Pri tem je navedel primer, ki po njegovem dokazuje kaotičnost teh navodil. Določena bonitetna hiša za našo državo kot negativen dejavnik opredeljuje dokapitalizacijo NLB-ja in NKBM-ja, hkrati pa je ta dokapitalizacija opredeljena kot pozitivna v evropskem paktu za evro. Tudi sindikalna centrala Solidarnost poziva h glasovanju 'proti'.

Zastraševanje o posledicah nesprejetja se spreminja. Začeli so pri 250 mio. evrov, zdaj so že na 300 mio. evrov. Kmalu bomo prišli do milijarde. To je "no limit", kot pri tajkunskih kreditih.

Branko Celinšek