Dejan Židan bo po odstopu Lukšiča prevzel vodenje Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah. Foto: BoBo
Dejan Židan bo po odstopu Lukšiča prevzel vodenje Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah. Foto: BoBo
Na levici vse več razmišljanja o povezovanju

Židan je že obljubil, da bo na pogovore najprej povabil stranko DeSUS, potem ko bo pooblastilo stranke za pogovore prejel tudi njen predsednik Karl Erjavec. Pogovarjali se bodo tako o programu strank kot tudi o operativnem sodelovanju na volitvah. "Že izmenjava mnenj in poskus izgradnje zaupanja, ki je v slovenskem političnem prostoru zelo odsotno, bo veliko," je dejal Židan.

Na podobne pogovore bodo povabili tudi vse stranke, ki nastajajo, pripravljeni pa so se pogovarjati o različnih načinih sodelovanja. Kot je dejal za Odmeve, želi pri strankah levice in leve sredine preveriti, ali lahko najavijo, kakšna naj bo Slovenija v prihodnosti.

Poleg tega pa se Židan namerava predstaviti tudi strankam na desnici. Židan je ob tem dejal, da ima zelo široka pooblastila stranke, obenem pa je izpostavil, da je do volitev le še nekaj tednov.

Dejan Židan, ki je bil eden izmed štirih podpredsednikov SD-ja, je pristal na čelu stranke, potem ko je po slabem rezultatu na evropskih volitvah z mesta predsednika stranke odstopil Igor Lukšič. Židan bo stranko vodil do njenega naslednjega kongresa, ki pa bo šele po parlamentarnih volitvah.

Igor Lukšič bo tudi po odstopu ostal v stranki in je že napovedal, da ostaja politično dejaven. Tudi Židan je dejal, da je Lukšič "izvrsten politični analitik in človek z izkušnjami tako v Sloveniji kot tudi izven nje", zato v stranki nanj še naprej računajo.

Na levici vse več razmišljanja o povezovanju