Predsednik Dejan Židan svari, da je čas obljub končan. Foto: SD
Predsednik Dejan Židan svari, da je čas obljub končan. Foto: SD
Dejan Židan, SD
Med prioritetami v SD-ju poudarjajo izboljšanje razmer v zdravstvu, saj so "trenutni rezultat delovanja te vlade bistveno daljše čakalne vrste". Foto: BoBo

Predsednik Dejan Židan namreč svari, da je čas obljub končan. Kot je spomnil na današnji novinarski konferenci, v času te vlade zaznavajo gospodarsko rast, hitro zmanjševanje števila nezaposlenih in naraščanje zaposlenih.

A po njegovih besedah vedo, da se življenje v Sloveniji ni začelo s to vlado. "Dobri gospodarski rezultati so posledica delovanja te, a tudi prejšnjih vlad in ugodnih zunanjih razmer," je spomnil.

Kot pomembno je poudaril politično stabilnost, a ob tem dodal, da so bolj ambiciozni. "Prav je, da ljudje pričakujejo še več, tudi v SD-ju od delovanja koalicije v prihodnjih dveh letih pričakujemo še več," je priznal.

Osredotočanje na zdravstvo
Po njegovih besedah je nepredstavljivo, da čakalne dobe v zdravstvu še vedno naraščajo. Zato sta cilj sprejetje ukrepov do konca leta in večkratno zmanjšanje čakalnih dob do konca mandata. Ob tem v SD-ju pričakujejo uresničitev obljube, da bodo pomagali celotnemu varnostnemu sistemu, torej izboljšali položaj tudi poklicnih gasilcev, vojakov in policije v pravosodnem sistemu.

Židan je še spomnil, da je položaj Slovenije v prihodnje odvisen od stabilnosti EU-ja, zato pričakuje dejavnosti pri pozicioniranju Slovenije po brexitu.

SD v prihodnjem delovanju vlade pričakuje še bistveno izboljšanje statusa upokojencev, med drugim oblikovanje demografskega sklada ter razrešitev vprašanja dolgotrajne oskrbe.

Koalicijske partnerje že opozarjajo
Spomnil je, da so glavne obljube vlade navedene v koalicijski pogodbi in akcijskem načrtu, ki ga bo vladna ekipa pregledala na petkovem delovnem posvetu. Po Židanovih besedah se zavedajo, da se koalicijska pogodba navezuje na obljube v celem mandatu, a partnerje že opozarjajo na nekatera tveganja, med katerimi so razmere v zdravstvu.

Po Židanovem mnenju mora koalicija pokazati, da je ena izmed možnosti v prihodnjem mandatu podobna struktura vlade, kot je zdaj, "kjer pa bodo verjetno razmerja med strankami nekoliko drugačna". Če se stranke vladne koalicije spopadajo, je rezultat le pasivnost njihovih volivcev, ugotavlja Židan, ki zato verjame, da so dovolj politično zreli, da tega ne bodo počeli.

Dosežki njihovih članov vlade
Člani vlade iz vrst SD-ja so predstavili tudi dosežke na svojih resorjih in načrte. Židan je med dosežki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naštel potrjen program razvoja podeželja, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak pa na svojem resorju ustavitev padanja obrambnih izdatkov.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je med najvidnejšimi kazalniki navedla upad števila brezposelnih pod 100.000 in naraščanje števila zaposlenih. Ena izmed prioritet ostaja reorganizacija centrov za socialno delo.