Minister Židan je povedal, da je bilo v prvih šestih letih relativno malo pogodb o sofinanciranju, zato je bilo tudi koriščenje evropskih sredstev slabo. Foto: BoBo
Minister Židan je povedal, da je bilo v prvih šestih letih relativno malo pogodb o sofinanciranju, zato je bilo tudi koriščenje evropskih sredstev slabo. Foto: BoBo

Slovenija je imela v koheziji 2007-2013 iz operativnega programa razvoja okolja in prometne infrastrukture za področje okolja na razpolago 548,5 milijona evrov sredstev evropskega sofinanciranja. "Ker je obstajala resna nevarnost, da ta denar ne bo izkoriščen, je bilo izdanih za skoraj 200 milijonov evrov več pravic," je povedal minister Dejan Židan.

Okoljski projekti so 85-odstotno financirani iz kohezijskih sredstev, 15 odstotkov sredstev za projekte pa država nameni iz integralnega proračuna, je še pojasnil Židan. Pospešeno izvajanje projektov okoljske kohezije se je v zadnjih mesecih, kot je dejal, odrazilo predvsem v rasti gradbene dejavnosti.

Židan je tudi pojasnil, da je bilo v prvih šestih letih relativno malo pogodb o sofinanciranju, zato je bilo tudi koriščenje sredstev slabo.

Še leta 2012 je bilo namreč sklenjenih za 49 milijonov evrov pogodb, lani pa že za 286 milijonov evrov. "Konec leta 2012 smo bili v izjemni stiski, saj je bilo od 548,5 milijona evrov sredstev počrpanih le nekaj več kot 18 odstotkov," je dodal Židan.

Med programi, ki jih izvaja ministrstvo za kmetijstvo in okolje, je med drugim izpostavil področje ravnanja z odpadki in področje varstva okolja na področju voda. Na področju ravnanja z odpadki gre za investicije v nova odlagališča in središča za različne oblike predelave odpadkov. "Pomembni so tudi projekti pitne vode, ki zagotavljajo stabilnost in varnost pri preskrbi z vodo za skoraj 400.000 državljanov," je dejal.