Židan meni, da gre za napade na SD-jevo ministrico in socialno državo. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Židan meni, da gre za napade na SD-jevo ministrico in socialno državo. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Po besedah prvaka SD-ja je "napad" na Kopač Mrakovo "podlo dejanje zlorabe družinske tragedije za napad na temelje delovanja socialne države". Ob tem je opozoril na pomanjkanje solidarnosti v družbi.

Židan je v nagovoru članom in simpatizerjem stranke na slavnostni akademiji, s katero zaznamujejo 120-letnico strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem, spomnil na korake upora, tovarištva in solidarnosti, ki so že v zgodovini socialne demokracije imeli jasen cilj - izboljšati svet in družbene odnose ter se upreti razmišljanjem, da prednostni položaj pripada elitam. "Elite zatirajo dostojanstvo delavstva in zatirajo narodovo zavest," meni Židan.

V središče politične in družbene pozornosti je treba znova postaviti človeka, treba je spremeniti ekonomsko paradigmo, je poudaril. Zavzel se je za ponovno regulacijo delovanja kapitala, ki bo služila zdravi gospodarski rasti in upravljanju z družbenim premoženjem na družbenoodgovoren način. Med konkretnimi nalogami stranke pa je Židan izpostavil izboljšanje zdravstvenega sistema.

Na strankarski ravni pa se je Židan zavzel za poenotenje levice v skupni zavezi o družbi po meri človeka. V SD-ju zato želijo prevzeti težak izziv konsolidacije levice.