Zdaj imamo od 30- do 40-odstotno samooskrbo, kar je premalo, zato se je Slovenija odločila, da to področje dodatno podpre s sredstvi iz Bruslja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Zdaj imamo od 30- do 40-odstotno samooskrbo, kar je premalo, zato se je Slovenija odločila, da to področje dodatno podpre s sredstvi iz Bruslja. Foto: freedigitalphotos.net
Dejan Židan
Minister s sodelavci se je med obiskom Pomurja srečal z zaposlenimi v pomurskih ustanovah, ki so del ministrstva, obiskal podjetji Osem in Paradjz in kmetijo Lipič-Passero ter se udeležil pomurskega foruma in sestanka s prašičerejci. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Stari in novi minister za kmetijstvo, okolje in prehrano je ob obisku Prekmurja dejal, da ministrstvo ne bo spreminjalo svoje strukture. Reorganizacij ne bo, ker so se ljudje navadili sedanje oblike ministrstva in pomembno je, da delajo stvari, za katere so tudi odgovorni. Državna sekretarka, odgovorna za področje kmetijstva in ribištva, tako ostaja Tanja Strniša, ime državnega sekretarja za gozdarstvo in lovstvo pa bo znano kmalu.

Židan je ob tem povedal še, da ima ministrstvo letos nekaj pomembnih nalog, povezanih z izvajanjem kmetijske politike. Nova se začne operativno izvajati z januarjem 2015, denar za Slovenijo pa je nad pričakovanji, kar je posledica usklajenega nastopa Slovenije tako prek nevladnih in strokovnih organizacij kot politike, ko smo se pogajali z Brusljem in iskali zavezništvo pri drugih državah, je še dejal.

Na voljo 950 milijonov
Slovenija ima na voljo 950 milijonov za neposredna plačila, ki se ločijo od starih neposrednih plačil, kjer je bilo dvojno financiranje, pri katerem je del prispeval domači proračun, del pa evropska blagajna. Skupna količina denarja je primerljiva z dosedanjim, to je od 134 do 139 milijonov evrov na leto.

Predvidoma na začetku jeseni bodo kmetije dobile izračun, na podlagi katerega se bodo same odločile, ali bodo del klasične kmetijske politike ali bodo vstopile v eno shemo, za katero se je Slovenija pogodila, je pa izrazito pomembna, in to je shema za malo kmetijo, je poudaril Židan. Pojasnil je, da kmetije, ki so manjše in dobijo do 1250 evrov neposrednih plačil na leto, vstopijo v malo shemo, zato v naslednjih letih ne bodo več pisali subvencijskih obrazcev in vlog, kmetije, takih je v Sloveniji tretjina, pa se bodo bistveno razbremenile administrativnih ovir.

Podpora pridelavi vrtnin in krušnih vrst žita ter hribovsko-gorskim kmetijam
Slovenija se je odločila, da tri oziroma štiri proizvodnje dodatno podpre. Prva podpora je za pridelavo vrtnin, zdaj imamo od 30- do 40-odstotno samooskrbo, kar je premalo, druga novost je proizvodna vezava za več vrst krušnega žita, tako da bi kmetija za to dobila dodatno približno 120 evrov na hektar. Zdaj za lastne potrebe pridelamo od 55 do 69 odstotkov žita. Naslednja podpora pa je za gorske in hribovske kmetije, ki pridelujejo mleko, pavšalna podpora bo približno 2,5 centa na liter surovega mleka, je pojasnil Židan.

Oškodovani kmetje bodo denar dobili prej
O posledicah poplav in moče pa je dejal, da jih bomo v Slovenji vnesli v sistem Ajda, ki omogoča kmetijam tudi zmanjševanje posameznih dajatev, nekateri kmetijski ukrepi, vključno s časovnimi roki, pa bodo prilagojeni razmeram. Kmetje, ki so najbolj oškodovani, bodo plačila dobili prej. Židan je še povedal, da se zaradi varčevanja države vsako leto zmanjšuje denar za vzdrževanje tekočih voda, lani ga je bilo devet milijonov evrov, letos 7,4 milijona, ko je prišel žled, pa smo iz dodatnega sklada pridobili sedem milijonov, tako da je bilo letos realno na razpolago 14 milijonov evrov. Po mnenju stroke bi potrebovali vsaj od 20 do 25 milijonov evrov.

Minister s sodelavci se je med obiskom Pomurja srečal z zaposlenimi v pomurskih ustanovah, ki so del ministrstva, obiskal podjetji Osem in Paradjz in kmetijo Lipič-Passero ter se udeležil pomurskega foruma in sestanka s prašičerejci.