Dejan Židan je opozoril, da je dovolj
Dejan Židan je opozoril, da je dovolj "cincanja" z rezervnim demografskim skladom. Foto: BoBo
Anton Rop
Bivši premier Anton Rop je izpostavil nevarnost, da vajeti v svoje roke vzamejo lobiji. Foto: BoBo
false
Predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil je dejal, da je Kad že zdaj nekakšen demografski rezervni sklad. Foto: BoBo

Stranka SD je s sprejetjem deklaracije, na podlagi katere se bo začela široka javna razprava o demografskem skladu med vsemi deležniki in predstavniki vseh generacij, pokazala svojo daljnovidnost. Ne zanima jih le sedanji trenutek, ampak gledajo daleč naprej, je pojasnil predsednik SD-ja in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. "O ustanovitvi sklada, ki ga predvideva že koalicijska pogodba, se morajo dogovoriti vse stranke," je dodal.

Z deklaracijo pozivajo vlado, naj zakon o ustanovitvi sklada pripravi do konca leta, saj ga bodo v nasprotnem primeru v letu 2017 v zakonodajno proceduro vložili sami. Sklad je treba ustanoviti za obdobje okoli leta 2040, ker bo takrat aktivnih prebivalcev premalo, da bi lahko zagotovili dovolj sredstev za izplačilo pokojnin upokojencem, je pred sprejetjem deklaracije dejal sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar. Gre za odgovor na izzive demografskih sprememb, ne pa za kakšne druge, denimo zahteve gospodarskih kriz, ki bodo morda še prišle, je še dodal.

Nekdanji premier in minister za delo Anton Rop je bil mnenja, da morata zakon o skladu predlagati tako ministrstvo za finance kot ministrstvo za delo. Ne gre zgolj za vprašanje financ, temveč prav toliko tudi za vprašanje sociale, je opozoril. Dogovor o tem, kako se bodo politika, socialni partnerji in interesne skupine vključili v upravljanje sklada, je treba doseči, saj bodo po njegovih besedah v nasprotnem primeru vajeti v roke prevzeli lobiji.

"Mladi ne verjamejo v prejemanje pokojnin"
Predsednik uprave Kapitalske družbe (Kad) Bachtiar Djalil je prepričan, da je Kad že zdaj v funkciji demografskega rezervnega sklada, a treba je zagotoviti dodatne vire in opredeliti dobo akumulacije.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so opozorili, da težav v pokojninski blagajni do leta 1996 ni bilo, po tem letu pa se je prispevna stopnja delodajalcev zmanjšala. Tedaj ni nihče omenjal, da bo to zmanjšanje trajalo nedoločen čas, je opozorila Andreja Poje iz zveze in dodala, da je odlaganje ustanovitve demografskega sklada neodgovorno.

Demografski sklad bi morda lahko vrnil zaupanje mladih, ki trenutno sploh ne verjamejo, da bodo prejemali pokojnine, v pokojninski sistem, pa so menili v Mladinskem svetu Slovenije, je dejala Manja Zorko. V Zvezi društev upokojencev Slovenije so prav tako podprli ustanovitev sklada in hkrati izpostavili nujnost sprejetja nekaterih reform, med drugim zdravstvene. Reforme so nujne za dobrobit upokojencev, je dejal Tomaž Bukovec.

Dovolj 'cincanja' z demografskim skladom
Dovolj 'cincanja' z demografskim skladom