SD-jevo snubljenje upokojencev Erjavcu ni preveč všeč. Foto: BoBo
SD-jevo snubljenje upokojencev Erjavcu ni preveč všeč. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec je že napovedal, kaj bo pogoj za vstop v novo koalicijo. Foto: Borut Živulović/BoBo
Tomaž Gantar
Gantar od SD-jeve ministrice pričakuje ukrepanje. Foto: BoBo

Oblikovanje demografskega sklada, ki bi moral biti v skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu ustanovljen do konca lanskega leta, je nujno, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Foruma starejših SD-ja Franc Hočevar.

Dodal je, da bodo skupaj z Mladim forumom namenjali veliko pozornost tudi zaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest. Prednostna naloga Foruma starejših je tudi področje dolgotrajne oskrbe, saj je število odvisnih od 24-urne oskrbe že preseglo 30.000, je spomnil. V okviru razprav o zdravstveni reformi pa bodo problematiki čakalnih vrst namenili še posebno pozornost. Načrtujejo tudi oblikovanje lokalnih odborov foruma, ki naj bi jih bilo sčasoma najmanj 10.

V javnosti so se pojavili očitki, da je bil Forum starejših SD-ja ustanovljen, da prevzame del upokojenske volilne baze DeSUS-a, Hočevar pa je danes to zavrnil.

Z zajedanjem v njihovo bazo Erjavec ni preveč zadovoljen
A očitno se Erjavec z njim ne strinja. Po njegovih besedah bo vladna koalicija stabilna, dokler se bo spoštovala koalicijska pogodba. Erjavec tudi meni, da se nekateri resno bojijo stranke DeSUS, hkrati pa "vidijo priložnost za izboljšanje volilnega izida zlasti z dobrikanjem starejšim".

Spomnil je, da je DeSUS v primerjavi z SD-jem skoraj podvojil izid na zadnjih volitvah. "Zato so začeli druge prijeme in v zadnjem času ugotovili, da mora politika skrbeti tudi za problematiko starejših, ne pa samo za to, kako bo kdo zasedel kakšno pomembno mesto v državnih podjetjih, kako se bo obračal določen kapital in kako se bo zadovoljilo nekim lobističnim interesom," je dejal predsednik DeSUS-a.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je več kot 460.000 upokojencev danes prejelo letni dodatek, in dodal, da bodo v stranki vztrajali, da bo do konca mandata letni dodatek izplačan vsem upokojencem. Tudi za DeSUS je oblikovanje demografskega sklada ključna naloga in pričakujejo, da ga bo vlada obravnavala jeseni, do tedaj pa morajo uskladiti še nekaj odprtih vprašanj, kot je npr. odstotek dividend, ki jih ustvarijo državna podjetja in bi jih namenili demografskemu skladu.

V DeSUS-u si tudi želijo, da bi bil demografskemu skladu namenjen delež prihodkov od naravnih virov, a ministrstvo za finance ni naklonjeno temu predlogu. Ob tem je Erjavec že napovedal, da bo DeSUS, če bo imel tudi po prihodnjih volitvah takšno politično moč, morebiten vstop v koalicijo pogojeval s takšno rešitvijo.

Želijo zakone, če ne jih bodo pripravili sami
Kritičen do SD-ja in njihove ministrice za delo Anje Kopač Mrak je bil tudi podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar. Od ministrice namreč pričakuje pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi, sicer ga bodo vložili sami. Prav tako nestrpno pričakujejo zdravstveno reformo. Če je ne bo do jeseni, bodo zakone s tega področja vložili sami, je še napovedal Gantar.