Žiga Turk je razkril, da se je vlada pogovarjala tudi o Acti. Foto: BoBo
Žiga Turk je razkril, da se je vlada pogovarjala tudi o Acti. Foto: BoBo
Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič je poudaril, da vlada v rebalansu proračuna ne namerava predvideti denarja za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Senko Pličanič
Pličanič si še ni izbral sekretarjev, si jih bo pa v kratkem. Foto: BoBo

Šušteršič je novinarjem povedal, da so na seji sprejeli terminski načrt priprave rebalansa proračuna za leto 2012. Naslednjič jih čakajo vsebinske razprave, kje in kako varčevati ter zgornji limit proračunskih izdatkov. DZ naj bi rebalans obravnaval trinajstega aprila letos. Kot je znano, se finančni minister zavzema za to, da bi javno porabo zmanjšali za 800 milijonov evrov že v tem letu.

Denarja za dokapitalizacijo NLB-ja ne bo
Poudaril je, da vlada v rebalansu proračuna za letos ne namerava zagotoviti denarja za dokapitalizacijo NLB-ja. Nameravajo pa z Banko Slovenije, AUKN-om, nadzornim svetom NLB-ja in upravo naše največje banke poiskati rešitev, da brez ali z najmanj mogočimi državnimi sredstvi najde denar za potrebno dokapitalizacijo. Ob tem je zatrdil, da bi morala biti država pri iskanju finančnega ali strateškega dokapitalizatorja NLB-ja enotna.

Dotaknil se je tudi tega, da je NLB brez vodstva in je po njegovem mnenju najpravilneje, da se predsednike uprav NLB-ja in Nove Kreditne banke Maribor išče prek razpisov, v primeru NLB-ja zagovarja mednarodni razpis.

Povedal je še, da so na seji med drugim govorili tudi o institucionalni reorganizaciji vlade, saj se je zaradi spremenjene strukture ministrstev treba dogovoriti, katere proračunske postavke sodijo h kateremu resorju. Dodal je, da bodo to delo začeli prihodnji teden. Glede ukinjanja raznih služb in uradov je poudaril, da so to naloge vsakega ministra posebej, ki po njegovih besedah kažejo veliko volje za racionalizacijo.

Potrdili so tudi izhodišča za socialni sporazum med letoma 2012 do 2017, je zatrdil direktor UKOM-a Anže Logar in dodal, da gre za sporazum, ki naj bi pomagal pri izhodu iz krize.

Bo vlada zavrnila Acto?
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je že pred novinarsko konferenco na družabnem omrežju Twittter zapisal, da se je vlada neformalno pogovarjala tudi o sporazumu Acta: "Nagibamo se k zamrznitvi ratifikacije." Novinarjem pa je razkril, da se vlada nagiba k temu, da ratifikacijo sporazuma zamrzne, konkretno odločitev o tem pa bo po Turkovih besedah sporočil Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Turk je pojasnil, da je ratifikacija naloga parlamenta, konkretne postopke, kaj mora vlada v povezavi s tem ukreniti, bo vedel kolega Žerjav, saj naj bi to spadalo v njegov resor. Dodal je še, da je glede Acte pomembna vsebinska in politična odločitev, zato na vladi menijo, da ni "praktične potrebe, da bi Slovenija to morala zdajle ratificirati".

Zaradi podpisa mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), ki so ga 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic Unije, tudi Slovenija, se je po Sloveniji, Evropi in svetu zvrstilo precej protestov. Na svoj način pa je "protestirala" tudi mednarodna hekerska skupina Anonymous, ki je s hekerskimi napadi poskušala prisiliti posamezne vlade, da sporazuma ne bi ratificirali. Acto morajo namreč potrditi še nacionalni parlamenti držav podpisnic in Evropski parlament.

Imenovanja državnih sekretarjev
Vlada je na seji imenovala tudi državne sekretarje. Na ministrstvu za finance bosta to funkcijo opravljala ekonomista Aleš Živkovič in Dejan Krušec. Gorenakov sekretar na ministrstvu za notranje zadeve bo pravnik Robert Marolt, ekonomistka Brigita Čokl pa je postala sekretarka na ministrstvu za zdravje. Franc Bogovič si je za svojega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje izbral kmetijskega inženirja Branka Ravnika.

Kot je zatrdil Logar, so razrešili še nekatere druge uradnike.

Zahteve o vrnitvi tožilstva pod pravosodno ministrstvo še ne bo
Minister za pravosodje Senko Pličanič je sicer pred začetkom seje napovedal, da danes še ne bo predlagal pripojitve tožilstva nazaj k ministrstvu za pravosodje. Razkril je še, da si sekretarjev še ni izbral, si jih bo pa v kratkem. Dodal je, da je težko govoriti konkretno, ker so vsi v novih službah in se ukvarjajo s spoznavanjem vsega skupaj.

Kako varčevati?
Minister za zdravje Tomaž Gantar je pred sejo pojasnil, da že ima pripravljeno racionalizacijo, le uskladiti jo še mora z ministrom za finance. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa možnost racionalizacije sicer vidi v združevanjih in razdruževanjih raznih vladnih služb. Pojasnil je, da se morata z ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonkom Černačem pogovoriti o razdelitvi kadrov. Glede domnevne ukinitve službe vlade za podnebne spremembe pa je dejal, da ne gre za ukinitev, ampak za pripojitev k ministrstvu in da bodo ti ljudje za zdaj ostali.

"Moj državni sekretar že dela"
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je dejala, da ima svojega državnega sekretarja že izbranega in da že dela. Glede ukinjanja uradov pa je dejala, da je to zapisano v koalicijski pogodbi, da bodo naredili državo vitkejšo. Na vprašanje, kaj bodo naredili s temi ljudmi, je odgovorila, da sama nima težav. "Treba je poiskati, kje je premalo uradnikov in jih najprej prerazporediti tja. Potem pa iskati še druge rešitve," je dodala.

Pred sejo so se ministri dotaknili tudi zamenjave direktorja Sove. Gantar je dejal, da ne ve, zakaj so ga zamenjali, in da je to vprašanje za predsednika vlade, Pličanič pa meni, da je to normalna praksa.