V zimskih radostih bo istočasno lahko uživala vsa družina. Foto: EPA
V zimskih radostih bo istočasno lahko uživala vsa družina. Foto: EPA

Tako namreč odloča sprememba področnih pravilnikov o šolskih koledarjih. Enotedenske zimske počitnice so do zdaj, kot je znano, v zaporednih tednih potekale ločeno za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo. Predlog o poenotenju je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič napovedal že marca.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so se za spremembo odločili iz več razlogov. Kot menijo, proti različnim datumom počitnic govorijo že primeri šolanja otrok iz iste družine v različnih regijah, kar onemogoča skupno počitnikovanje. Težava s pojavi tudi, če je, denimo, eden izmed staršev učitelj v ljubljanski regiji, živi pa v Kranju, navajajo.

40 dni za javno razpravo, pripombi le dve
Pretehtalo je tudi bistveno manjše število šolajočih se otrok, kar, kot pravijo na ministrstvu, zmanjšuje tudi vrvež pri različnih počitniških dejavnostih. Obenem so se s poenotenjem izognili tudi kulturnemu prazniku in informativnima dnevoma, še pojasnjujejo.

Predlog spremembe pravilnika je bil v javni razpravi 40 dni, kot pravijo na ministrstvu, pa so v tem času prejeli le dve pripombi.