Zmeda pri plačevanju vrtcev

20. januarja so ravnatelji vrtcev od ministrstva za izobraževanje dobili okrožnico, v kateri je pisalo, da bodo starši, ki otrok v času epidemije ne bodo pripeljali v vrtec, oproščeni plačila vrtca. 28. januarja pa so prejeli novo okrožnico, na podlagi katere so vrtca oproščeni samo starši, ki imajo otroke v črnih regijah.

"V rdečih regijah je bilo možno, da so vsi otroci prišli v vrtec, ker pa nekateri otrok niso poslali v vrtec, se je postavilo vprašanje, ali so ti starši opravičeni plačila vrtca, zdaj trenutno te pravne podlage ni," je dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

"Tovrstno komuniciranje je zavajajoče, nekateri v vrtec niso pripeljali otrok prav zaradi tega, ker so računali, da se bodo na tak način izognili določenim stroškom," pa je povedala Barbara Novinec, ravnateljica vrtca Galjevica iz Ljubljane.

V zadnjih dneh je med starši vrtčevskih otrok završalo, ko je ministrstvo sporočilo, da bodo morali starši v rdečih regijah plačevati vrtec, tudi če otrok ostane doma. Foto: BoBo
V zadnjih dneh je med starši vrtčevskih otrok završalo, ko je ministrstvo sporočilo, da bodo morali starši v rdečih regijah plačevati vrtec, tudi če otrok ostane doma. Foto: BoBo

Ob tem pa Janja Bogataj, predsednica Skupnosti Slovenije vrtcev Slovenije, opozarja, da "starši grozijo tudi s tožbami, ocenjujejo tudi, da smo jih zavajali z različnimi obvestili".

V zadnjih dneh opažajo celo izpise otrok iz vrtcev. "Starši preprosto povejo, da zdaj v teh okoliščinah in pod temi pogoji ne zmorejo," še dodaja Bogatajeva.

Nekateri starši otrok iz vrtca Vrhnika pa opozarjajo, da jih vodstvo vrtca prosi, naj otroci zaradi kadrovske stiske raje ostanejo doma. Ravnateljica pred kamero ni želela, je pa pojasnila, da so sicer res kadrovsko podhranjeni, vendar zagotavljajo varstvo vsem otrokom.

"Če starši varstva nimajo, lahko kadar koli pripeljejo, ker njihova pravica je, da pripeljejo otroka v vrtec," pa k temu dodaja Danijel Cukjati, župan občine Vrhnika.

"Če se bo zgodilo, da kdo zaradi kakršnega koli razloga otroka ne bo poslal v vrtec, bodo ti starši imeli vrtec brezplačen. Na ministrstvu smo pripravili te podlage in bodo uvrščene v naslednji protikoronski zakon in bodo veljale tudi za nazaj," pa miri državni sekretar Damir Orehovec.

Vprašanje pa je, ali bo vlada predlog v deveti protikoronski zakon tudi vključila ali se bo ponovila zgodba iz osmega protikoronskega zakona, kjer o plačevanju vrtcev ni bilo govora.