Šolarji prve triade so se vrnili v šolske klopi. Foto: BoBo
Šolarji prve triade so se vrnili v šolske klopi. Foto: BoBo

"Ta dan smo vsi z nestrpnostjo pričakovali, in upam, da je prvi znak vračanja v normalnost. Vrata je znova odprlo 366 šol in 327 vrtcev. Na delovno mesto se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah in 12.844 zaposlenih v vrtcih. V šolske klopi je sedlo 53.306 učencev in učenk prve triade. V vrtce pa se je vrnilo približno 74.630 otrok. V devetih regijah lahko ponovno potekajo laboratorijske vaje za študente in študentke višjih in visokih šol," je na vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanja Simona Kustec. Svoja vrata so odprli šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Odziv učiteljev, učiteljic, vzgojiteljic idr. na včerajšnje testiranje je bil po njenih besedah izjemno velik.

"Število pozitivnih testov je bilo pozitivno majhno, zgolj 1,3 odstotka vseh testiranih. To nam daje visoko dodano zaupanje v to, da sta šolski in vrtčevski prostor varna za otroke in zaposlene. Po informacijah, ki jih imamo, je izjemno majhen odstotek tistih, ki se niso želeli testirati. To je na tej točki vprašanje, ki ga bodo imeli na pogovoru s svojimi nadrejenimi. Če ne bodo opravili testiranj, bodo morali svoje delo opravljati zunaj vrtcev ali šol," je opozorila.

13 odstotkov zaposlenih v vrtcih in šolah je že prebolelo covid-19 in jim ni bilo treba v ponedeljek znova iti na testiranje.

Ministrica za izobraževanje je tudi naklonjena možnosti uvedbe testiranja za otroke in učence, vendar je za morebitno uvedbo pristojna zdravstvena stroka.

"Naša prioriteta je zagotavljanje varnega in zdravega prostora v vrtcih in šolah. Podpirali bomo vse ukrepe, ki bodo k temu dodatno pripomogli. Eden izmed njih je zagotovo testiranje," je poudarila.

Ministrica Simona Kustec o morebitnih okužbah učencev

"Protokol glede okužbe učencev je določen v okviru modela C. Podrobna navodila in priporočila imajo ravnatelji tudi od NIJZ-ja. Poteka po klasičnem protokolu, ki je znan vse od pomladi. Nemudoma pride do izločitve okuženih in karantena za vse tiste, ki so bili v stiku. Pouk se prestavi na izobraževanje na daljavo. V drugih razredih se nadaljuje pouk v razredih. Zaradi tega je pomembno spoštovanje t. i. mehurčka."

Odzvala se je tudi na pomisleke nekaterih vzgojiteljev v vrtcih, zakaj so se morali v ponedeljek obvezno testirati, medtem ko so svoje delo, če so bili vrtci odprti za nujne primere, v preteklih mesecih opravljali brez obveznega testiranja. Hitro testiranje je bilo uvedeno pred nedavnim. "Če bi ga imeli že prej, bi se vzgojitelji tudi že testirali," je pojasnila.

Pečan: Šole niso generatorji okužb

Gregor Pečan. Foto: Zajem zaslona
Gregor Pečan. Foto: Zajem zaslona

Testirala se je "praktično celotna" populacija zaposlenih v šolah in vrtcih, je na tiskovni konferenci zatrdil predsednik ravnateljskega združenja Gregor Pečan. "Bil je izredno majhen odstotek tistih, ki se niso želeli udeležiti testiranja." Potekajo še pravna posvetovanja, kaj storiti s takšnimi zaposlenimi. Večina opcij kaže na sankcioniranje.

Tudi odstotek pozitivnih je bil po Pečanovih besedah majhen. To je po njegovem dokaz, da šole in vrtci niso generatorji okužb (čeprav so bile zdaj dolgo zaprte). Pozval je k čimprejšnji vrnitvi 4. in 5. razredov, pozneje pa tudi preostanka. Zagotovil je, da bodo učitelji k ocenjevanju letos pristopili "z empatijo".

"K sreči je prišlo do spremembe pri pravilnikih, da je eno samo ocenjevalno obdobje in manj ocen. Zaupajte strokovnosti učiteljev in vodstev šol ter šolstva, in videli boste, da bo vse potekalo, kolikor se da gladko," je dejal učencem in staršem.

V vrtcih okoli dve tretjini otrok

V vrtce v devetih regijah so se po več tednih zagotavljanja le nujnega varstva ponovno lahko vrnili vsi otroci.

Po prvih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je v vrtce večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, kar je malenkost manjši delež kot sicer v zimskem času, ko so pogosta dihalna obolenja in je v vrtcih večja odsotnost otrok, je povedala predsednica skupnosti Janja Bogataj.

Glede na rezultate testiranj, o čemer skupnosti poročajo ravnatelji in ravnateljice vrtcev iz vse Slovenije, Bogatajeva pravi, da vrtci zagotovo niso tisti, kjer bi bilo veliko okuženih. Seznanjena je z enim primerom, kjer naj bi testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih strokovnih delavkah, pri drugih pa ravnatelji večinoma pišejo, da okužb ni bilo.

"To nas izjemno veseli, tako da smo vrtci lahko danes na široko odprli vrata in smo tudi začeli delati v polnem obsegu," je povedala Bogatajeva.

Tudi dodatno zbrani podatki skupnosti vrtcev kažejo, da je bil delež prisotnih otrok večinoma v omenjenem razponu med 60 in 70 odstotki, je pa nekaj vrtcev tudi z višjim deležem, denimo Vrtec Bled, kjer je bilo danes 80 odstotkov vseh otrok, nekaj manj, 77 odstotkov, jih je bilo v Vrtcu Slovenska Bistrica, je povedala Bogatajeva.

Predsednica skupnosti vrtcev sicer pričakuje, da se bo več otrok v vrtce vrnilo prihodnji teden. Predvideva tudi, da so nekateri starši izkoristili možnost, da otroka še naprej obdržijo v domačem varstvu.

Vzgojiteljice danes po besedah Bogatajeve, ki je ravnateljica Vrtca Škofja Loka, poročajo, da so predvsem starejši otroci veseli, da si imajo veliko povedati, pri mlajših pa se še pojavljajo stiske, tako da tem namenijo tudi nekoliko več pozornosti.

V ljubljanskih vrtcih 70-odstotna zasedenost, v Celju navzočih dobrih 58 odstotkov otrok

V Združenju ljubljanskih vrtcev po besedah njegove predsednice Suzane Antič podatkov o današnji zasedenosti v ljubljanskih vrtcih še nimajo, v Vrtcu Trnovo, kjer je ravnateljica, pa imajo danes okoli 70-odstotno zasedenost. V ponedeljek in v preteklih dneh je bila ta 46-odstotna.

Sicer pa se danes zanje ni veliko spremenilo, saj je vrtec, sicer v omejenem obsegu, odprt ves čas. "Kar je danes novega, je dodatno veselje, ki so ga prinesli otroci, ki so po daljšem času znova prišli v vrtec," je dejala. Oddelkov ne delijo in ostajajo homogeni, jih pa ne združujejo med seboj.

V Vrtec Škofja Loka je danes prišlo 64 odstotkov vseh vključenih otrok, malenkost nižji je delež otrok v žalskih vrtcih. Vanje se je vrnilo 533 od vključenih 856 otrok, kar predstavlja 62 odstotkov vseh.

Delo v Vrtcu Murska Sobota je po besedah ravnatelja Boruta Anželja steklo brez posebnih zapletov. Ugotavljajo, da so se otroci z veseljem vrnili v vrtec in da so med epidemijo pogrešali vrstnike. Od 119 testiranih oseb je bila na hitrem testu pozitivna zgolj ena. V vrtec se je danes vrnilo 429 otrok oz. slabih 65 odstotkov vseh vpisanih. Večjega izpada kadra za zdaj nimajo, posamezne primere pa rešujejo po ustaljenem protokolu z notranjo reorganizacijo. Primerov, da se kdo od zaposlenih ne bi želel testirati, niso zaznali.

V celjskem Vrtcu Tončke Čečeve je danes dobrih 58 odstotkov otrok, kar je 360 od 614 vključenih otrok, je pojasnila ravnateljica tega vrtca Irena Hren. S februarjem pričakuje okoli 65 odstotkov otrok. Nekaj staršev je vrtec obvestilo, da so doma na čakanju na delo, zato bodo otroke še obdržali doma.

"V vrtcu je danes zelo prijetno vzdušje. Otroci so se razveselili srečanja z vrstniki in vzgojitelji. Pri nekaterih mlajših otrocih je bilo stisko zaznati le v jutranjih urah, pri slovesu od staršev," je povedala Hrenova.

Testiranje s hitrimi testi so v ponedeljek opravili vsi strokovni delavci, ki so danes na delu. Za zdaj je število prisotnih otrok takšno, da so lahko z razpoložljivim kadrom uredili ustrezno organizacijo dela, je še dodala Hrenova.

Kakšni so prvi vtisi po vrnitvi v šole?

V Kranjskih vrtcih zaradi kadrovske stiske primorani zmanjšati število oddelkov in skrajšati delovni čas

"Imamo hudo pomanjkanje kadra, tako ob današnji vrnitvi otrok nismo mogli oblikovati vseh 94 oddelkov, temveč smo jih le 85," je povedala Tea Dolinar, ravnateljica Kranjskih vrtcev, ki je največji vzgojno-izobraževalni zavod v državi. Tako so morali zaradi pomanjkanja kadra združiti otroke iz različnih oddelkov, upajo pa, da bodo lahko vzdrževali zastavljene mehurčke.

Dolinarjeva je na ministrico za izobraževanje že v četrtek naslovila pismo, v katerem jo seznanja z izjemno organizacijsko stisko v njihovem zavodu ob ponovnem odpiranju vrtcev in šol. Pristojne je pozvala, naj razmislijo o odprtju osnovnih šol vsaj do 5. razreda, saj prav odsotnost zaposlenih zaradi varstva otrok vrtcem predstavlja največjo oviro pri organizaciji dela.

V Kranjskih vrtcih iz tega razloga manjka približno 12 odstotkov zaposlenih. Drugi manjkajo zaradi karanten ali bolezni. Devet od približno 300 zaposlenih pa je v ponedeljek zavrnilo testiranje na novi koronavirus, zato danes niso mogli priti na delo. Kot je pojasnila Dolinarjeva, so se tudi ti zaposleni, med katerimi je pet strokovnih delavcev, znašli v hudi stiski. Danes pa so našli rešitev, tako da jih bodo namesto s hitrimi testi testirali z odvzemom krvi.

Za izboljšanje razmer bo ključna vrnitev učencev 4. in 5. razreda

Njihova vrnitev v delovni proces bo dragocena, še vedno pa bo za izboljšanje razmer ključna vrnitev učencev 4. in 5. razreda v šole. Tedaj bodo lahko v Kranjskih vrtcih začeli daljšati delovni čas, ki so ga bili zdaj zaradi kadrovskih težav in prepovedi združevanja oddelkov v jutranjem in popoldanskem času primorani začasno skrajšati na zgolj devet ur. Tako je vseh 15 enot vrtca odprtih le med 6.30 in 15.30.

"To je zelo razburilo starše, kar je razumljivo, saj tisti, ki imajo službo v Ljubljani v devetih urah ne morejo priti po otroke," je povedala Dolinarjeva. Obrazložila pa je tudi hudo stisko vodstva zavoda in enot zaradi nevzdržne situacije pri organizaciji dela, saj ne gre drugače, kot da je tudi na oddelkih z večjim številom majhnih otrok namesto dveh le en strokovni delavec. Za pomoč v oddelkih iščejo sicer študente in upokojence, vendar je odziv zelo slab.

Danes se je v Kranjske vrtce sicer vrnilo le dobrih 60 odstotkov vseh otrok, čeprav so po informativnih prijavah pričakovali 75 odstotkov otrok. Je pa njihova razporeditev zelo različna, tako da je v najmanjšem oddelku le šest, v največjem pa 21 otrok. Dolinarjeva ocenjuje, da nekateri starši ta teden še koristijo možnost, da jim za januar ne bi bilo treba plačati oskrbnine. Prihodnji teden pa v vrtcih pričakuje že bistveno več otrok.

Po zaprtju šol in vrtcev so oktobra v Kranjskih vrtcih imeli dnevno v nujnem varstvu od 60 do 70 otrok. Ta številka se je nato iz tedna v teden dvigala. Tako da so imeli v preteklih tednih tudi že 190 otrok, kar pa je še vedno manj od 10 odstotkov vseh, saj so Kranjski vrtci skrbeli za nujno varstvo tudi otrok, vključenih v vrtce pri osnovnih šolah, torej skupaj za približno 2160 otrok.

Vrnitev prve triade v devetih regijah

V devetih regijah so se v šole znova vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa začenjajo znova sprejemati vse otroke. Predtem so se morali vsi zaposleni, ki bodo fizično prisotni v šolah in vrtcih, testirati. To bodo morali ponavljati vsak teden.

Osnovnošolci prvega triletja pri pouku, malčki v vrtcih
Sorodna novica Testiranje šolnikov: 278 okužb, pozitivnih 1,3 odstotka brisov; število pričakovano

Otroci veseli vrnitve v šole

"Otroci so veseli, ko prihajajo v šolo. Prvi dan bo spoznavni, ker se že dolgo nismo videli. Vse preostalo je urejeno, vsi učitelji so šli na testiranje oz. vsi tisti, ki bodo danes z otroki. Vsi testi so bili negativni in imamo dovolj kapacitet, da bo delo potekalo, kot mora," je za TV Slovenija povedala ravnateljica ljubljanske šole OŠ Nove Fužine Damjana Korošec in dodala, da niso imeli nobenih težav z zahtevanim testiranjem učiteljev in zapovedanimi ukrepi.

"Nismo imeli nobenih težav, vsi so upoštevali navodila, vsi so se testirali. Vse, kar je bilo na novo oz. je bilo znano od prej, treba si bo razkuževati, umivati roke, otrokom bo treba neprestano dajati navodila, tako da jim bo lepo. Več bo treba prezračevati, kar poznamo od prej, in nam ne bo težko," je še poudarila ravnateljica OŠ Nove Fužine.

Osnovna šola Nove Fužine. Foto: TV Slovenija/Alenka Bevčič
Osnovna šola Nove Fužine. Foto: TV Slovenija/Alenka Bevčič

22 pozitivnih v Mariboru

"Na vsak način je to dobro, da vemo, da smo zdravi in da zdravi prihajamo med učence. Kako dolgo bo to ostalo, bomo videli. Pomembno je, da se je šola odprla. Vsi učenci so zelo veseli. Tudi starši so zadovoljni, da se šola odpira. Poleg jutranjega varstva je poskrbljeno še za kosilo in popoldansko varstvo, tako da so starši lahko v službah mirnejši in zadovoljnejši. Vsi smo pomirjeni, ker smo v enem takšnem mehurčku. Na testiranju smo bili vsi negativni, nihče ni bil okužen in šola lahko deluje. Takšni so predpisi in se jim pač prilagodimo," pa je za TV Slovenija povedala ravnateljica OŠ Borcev za severno mejo Lučka Lazarec Šerbec. Na območju Maribora so zaradi odprtja osnovnih šol v ponedeljek testirali 2445 zaposlenih, v 22 primerih pa so bile potrjene okužbe.

Na hitrih testih je bilo pozitivnih 1,3 odstotka učiteljev. Foto: BoBo
Na hitrih testih je bilo pozitivnih 1,3 odstotka učiteljev. Foto: BoBo

Testiranih 20.816 učiteljev, 278 pozitivnih

"Včerajšnje testiranje je pokazalo predvsem, da če se odločimo in napnemo vse sile, lahko tudi takšen podvig, kot je bil včerajšnji, dobro izpeljemo. Skupaj je bilo opravljenih 20.816 testov, gre za podatek do 12. ure včeraj zvečer, 278 je bilo pozitivnih (1,3 odstotka), kar je skladno s pričakovanji," je za TV Slovenija pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje. "Šole poročajo, da se je večina učiteljev, ki so jih poslali na testiranje, testiranja tudi udeležila, šole so zadovoljne," je še dodala.

Otroci prvega triletja spet v šolah, malčki v vrtcih
Policija voznike opozarja, naj bodo pozorni na šolarje. Foto: BoBo
Policija voznike opozarja, naj bodo pozorni na šolarje. Foto: BoBo

Policisti opozarjajo na varnost otrok v prometu

Ob vrnitvi najmlajših šolarjev v šolske klopi policija udeležence v prometu opozarja, naj bodo nanje še posebej pozorni. Po treh mesecih šolanja na daljavo bo namreč za otroke to znova "prvi šolski dan", v prometu pa bo več pešcev in kolesarjev.

Policija voznike opozarja, naj zmanjšajo hitrost in prilagodijo svojo vožnjo prometnovarnostnim razmeram, še posebej ob šolskih poteh ter v bližini vrtcev in šol. Vozijo naj previdno in strpno, upoštevajo prometne predpise, med vožnjo pa naj ne uporabljajo mobilnega telefona. Policija še svetuje, naj bodo vozniki pri parkiranju in ustavljanju pozorni na morebitne otroke v bližini, pazijo pa naj tudi, da pri parkiranju ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev v prometu.

Na policiji namreč pričakujejo, da bodo otroci "precej razigrani in zaradi ponovnega snidenja s sošolci pogosto nepozorni in neskoncentrirani na svojo okolico, tudi na promet okoli njih", kot so zapisali na koprski policijski upravi.

Starše in skrbnike opozarjajo, naj svoje otroke pravočasno pripravijo na udeležbo v prometu. Pri prevozu naj jih dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajo zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Z lastnim ravnanjem naj bodo otrokom za zgled, zato naj se tudi sami vedno pripnejo. Zaradi čim večje vidnosti v prometu pa priporočajo uporabo odsevnikov oziroma kresničk.

Policisti bodo šolarjem nudili pomoč na šolskih poteh, v okolici šol in vrtcev pa bodo prve dni pouka poostreno nadzirali cestni promet. Obenem policisti opozarjajo tudi na upoštevanje vseh veljavnih odlokov glede gibanja in druženja ljudi na prostem in v zaprtih prostorih.

Pouk po modelu C ‒ v homogenih skupinah

Pouk prvih treh razredov osnovne šole bo potekal po modelu C, kar pomeni v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne bodo smele mešati. Kako velike bodo skupine, da bo pouk še varen in izvedljiv, je prepuščeno presoji ravnateljev.

Sorodna novica Vračanje v šole: Praznični dan ali soočenje s posledicami pouka na daljavo?

Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa. Ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti ne bo. Razen v prvem razredu bodo neobvezne izbirne predmete izvajali na daljavo. Dnevi dejavnosti se lahko za učence izvajajo le v prostorih šole.

Učenci se bodo morali med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne bodo smeli zapuščati. Če bo mogoče, bodo v učilnicah tudi malicali. Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco.

Šole in vrtci dobro pripravljeni na odprtje