Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ravnatelji letos niso imeli pravih počitnic. "Prvič po dvanajstih letih je poletje minilo tako, da sem se vse poletje ukvarjal z razpisi, zato ker se za določene profile niti več ne dobijo učitelji," je povedal ravnatelj OŠ-ja Zbora odposlancev Kočevje Peter Pirc.

"Do konca avgusta nismo vedeli, ali bo učiteljski zbor naše šole popoln ali ne. Dejstvo je, da učiteljev, ki bi ustrezali, z ustrezno izobrazbo, strokovnim izpitom, v Republiki Sloveniji ni," je dodala ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Vrhnika Polonca Šurca Gerdina.

Povrh vsega jim je ministrstvo tik pred začetkom šolskega leta poslalo okrožnico, da plačilo učiteljev prek študentskih napotnic ne bo več mogoče. "Ne vem, ali na ministrstvu mislijo, da je bila kadrovska kriza samo lani in je letos ni več. Seveda se nas je nekaj ravnateljev zelo hitro odzvalo, pisalo, klicalo na ministrstvo," je nadaljeval Pirc.

31. avgusta so šole prejele obrazložitev, da je delo študentov še vedno mogoče, vendar ne samostojno. "Mi ne razumemo in jaz prosim, tudi prek tega medija, naj nekdo to razloži, kaj je tisti, ki je snoval to okrožnico, s tem mislil," je pozval ravnatelj.

Tudi zato ni jasno, ker naj bi pravno podlago za delo študentov zagotovil interventni zakon za odpravo posledic poplav. Ali je torej mišljeno le za šole na poplavljenih območjih? Vsekakor šole študente potrebujejo.

Polonca Šurca Gerdina je pojasnila: "Nam je to izredno koristilo, zlasti pri daljših bolniških odsotnostih. Celo leto smo imeli šolsko psihologinjo, ki je delala preko študenta."

Z ministrstva za izobraževanje so nam odgovorili, da zaposlovanje učiteljev prek študentske napotnice v tem trenutku ne bo plačano na nobeni šoli. Morda pa bo minister v prihodnje dovolil izjeme za prizadeta območja.

Ministrstvo povzročilo nekaj zmede v izobraževanju