Novouvedeni sistem ministrstva je zatajil. Foto: BoBo
Novouvedeni sistem ministrstva je zatajil. Foto: BoBo
Zmeda s subvencijami za šolsko prehrano

Ne le da je aplikacija, iz katere naj bi šole črpale podatke o upravičenosti učencev do subvencioniranih obrokov, močno zamujala - zaživela je šele zadnji teden septembra - v posredovanih evidencah ministrstva je mrgolelo napak, povedo ravnatelji mariborskih osnovnih šol.

"V neki družini je en otrok dobil subvencijo, drugi pa ne," ponazori predsednik združenja ravnateljev mariborskih osnovnih šol Damir Orehovec.

Ali še huje, našteva. Bilo je tudi veliko takih, da so "dobili subvencije za kosila in so starše obvestili, da imajo kosilo, starši so ga tudi prijavili. Čez nekaj dni so dobili obvestilo, da kosila nimajo. To je zelo nerodna situacija."

Iz nje se bodo morale rešiti šole same. Nekatere naj bi staršem poslale položnice, druge bodo zneske pokrile iz šolskega sklada, upajoč, da do podobnih presenečenj na račun napak v evidencah ministrstva ne bo več prišlo. Ravnatelji mariborskih osnovnih šol pa poudarjajo, da je delež učencev, upravičenih do brezplačnih obrokov v šoli, močno poskočil.

"Stanje je kar grozno, vsaj v naši šoli - 60 odstotkov otrok ima subvencionirano malico. S strani države subvencioniranih kosil je 23 odstotkov, sedem pa s strani občine," je povedal Orehovec.

Kljub visokim odstotkom je družin v finančni stiski na mariborskem območju še veliko več, zato Orehovec poziva starše, naj o morebitni finančni stiski brez sramu seznanijo vodstva šol.

Zmeda s subvencijami za šolsko prehrano