Posamezne šole imajo različen tretji predmet: ali angleščino ali zgodovino ali kemijo ali fiziko. Foto: EPA
Posamezne šole imajo različen tretji predmet: ali angleščino ali zgodovino ali kemijo ali fiziko. Foto: EPA
Milan Zver
Osnutek novele zakona o osnovni šoli naj bi šolam omogočil bolj prilagodljivo organizacijo pouka. Foto: RTV SLO

Ministrstvo za šolstvo in šport je ob objavi sklepa o določitvi tretjega predmeta na svoji spletni strani objavilo tudi seznam šol po Sloveniji s tretjim predmetom, ki jim je bil določen za omenjeni preizkus.

V skladu z maja lani sprejeto novelo zakona o osnovni šoli minister septembra izbere štiri predmete izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda ter nato marca posameznim šolam določi enega izmed njih. Minister je kot tretji predmet za šolsko leto 2006/2007 določil kemijo, fiziko, zgodovino in tuji jezik. Izbral jih je po predhodni pripravi štirih vzorcev, ki ustrezajo celotni populaciji in pri tem po lastnih pojasnilih skušal zagotoviti ravnotežje med družboslovjem in naravoslovjem.

Razvrstitev šol je pripravil Državni izpitni center; vzorčenje pa je potekalo po načelu naključnega razvrščanja šol v skupine. Pri tem so upoštevali geografsko razporeditev po slovenskih statističnih regijah in velikost šol, saj sta oba dejavnika po izsledkih raziskav posredno lahko povezana z dosežki učencev.

Učenci 9. razreda bodo preizkus iz tretjega predmeta glede na časovni razpored izvedbe nacionalnih preizkusov znanja, ki je objavljen na spletni strani šolskega ministrstva, opravljali 7. maja.

Stroka danes nič o novostih
Strokovni svet za splošno izobraževanje je na seji preložil razpravo o dopolnjenem predlogu novele zakona o osnovni šoli. V sedanjem predlogu novele ministrstvo za šolstvo in šport predlaga uvedbo drugega tujega jezika kot obveznega predmeta v osnovni šoli.

Kot razlog za takšno dopolnitev na ministrstvu navajajo, da je sporazumevanje v tujih jezikih za prebivalce Evrope danes postalo predpogoj uspešnega vključevanja vsakega posameznika v okolje, tako v profesionalnem kot tudi v osebnem življenju.