Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič zatrjuje, da se o odločitvi o paketu ministrov in rebalansu še niso odločili. Foto: MMC RTV SLO
Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič zatrjuje, da se o odločitvi o paketu ministrov in rebalansu še niso odločili. Foto: MMC RTV SLO

Nemški dolg zaradi poplačila vojne škode naši državi znaša tri milijarde evrov. Za nemško državo to predstavlja drobiž, za našo pa bogastvo.

Franc Žnidaršič

Predstavnika poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič in Vili Rezman sta na novinarski konferenci zavrnila poročanje nekaterih medijev, ki so dejali, da bodo nepovezani poslanci podprli predloge predsednika vlade Boruta Pahorja.

Žnidaršič je ob tem dodal, da nepovezani poslanci nimajo kandidatov niti ne zahtevajo ministrskega položaja, prav tako jih nihče ni povabil k pogovorom. "Pomembna je vsebina," je dejal Žnidaršič, ki pričakuje, glede na to, da manjšinska vlada še vztraja, da bo premier predlagal rešitev, ki bo razkrila, kaj bo "delala vlada in parlament in kaj je tisto, kar se še lahko naredi".

Poslanec je še prepričan, da vlada do zdaj ni delala le slabo, in je očitke vladi, da "ni nič sprejela", zavrnil. "Predlagana pokojninska reforma je bila na vladi in v parlamentu sprejeta," je dejal in dodal, da mora za padec reforme "nekdo drug sprejeti odgovornost".

Rezman: Mandata ne želimo podaljšati
"Dejstvo, da si želimo podaljšati mandat, ni sprejemljivo. Razlika je le nekaj mesecev, ki pa ne morejo igrati tako ključne vloge," je dejal Vili Rezman, ki je prav tako potrdil, da so nepovezani poslanci enotno sprejeli odločitev, da o imenih, ki se pojavljajo v javnosti, ne bodo razpravljali, dokler ne bodo uradno znana.

Rezman je še dodal, da so premierja Pahorja že pozvali, da se sestanejo. Pozitivno pa je ocenil tudi "pojavljanje alternativ in ljudi s težo v javnosti". Če bo "še nekaj časa, pa se utegne pojaviti še kakšna, kar bi bilo dobrodošlo".

O rebalansu še pogovori z ministrom Križaničem
Kot smo že poročali, se nepovezani poslanci še niso dogovorili o podpori kandidatom za nove ministre in predsednika DZ-ja, saj se bodo o tem uskladili, ko bodo imena kandidatov uradno znana, je v sredo povedal Žnidaršič.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev prav tako ostaja brez dokončnega dogovora tudi glede podpore rebalansu proračuna. Predlagali bodo namreč pogovor z ministrom za finance Francem Križaničem, saj imajo ob predlogu rebalansa določene pomisleke.

Poziv o poplačilu vojne škode ob obisku Angele Merkel
Franc Žnidaršič je v imenu Demokratične stranke dela (DSD) predstavil tudi poziv predsedniku vlade Borutu Pahorju, naj ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel "sporoči pripravljenost, da se čim prej začnejo pogajanja o poplačilu vojne škode, ki jo je tretji rajh povzročil Sloveniji in njenim državljanom".

Stališče je Žnidaršič podprl s tem, da "tega dolga Nemčija ni nikoli poravnala tako ali drugače. Za nemško državo to predstavlja drobiž, za našo pa bogastvo". Ob tem še dodaja, da "nikoli uresničeni sklepi državnega zbora, ki vlado zavezujejo, da se to nerešeno vprašanje zapre, k temu zavezujejo", zato verjame, da bo Pahor "prvi predsednik vlade, ki se bo na sklepe državnega zbora tudi odzval".

Nemški dolg zaradi poplačila vojne škode naši državi znaša tri milijarde evrov. Za nemško državo to predstavlja drobiž, za našo pa bogastvo.

Franc Žnidaršič