Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica V cepilnih centrih cepijo maturante, naročenih skoraj 4000 odmerkov

Na podlagi ocene epidemičnih razmer in mnenja svetovalne skupine je vlada v sredo sprejela odločitev, da je država glede na veljavni načrt sproščanja ukrepov v oranžni fazi.

Z današnjim dnem je tako po vsej državi odpravljena omejitev gibanja med statističnimi regijami, ponovno so dovoljene tudi prireditve in javni shodi z do deset obiskovalci. Organizator javne prireditve ali javnega shoda bo moral na zahtevo pristojnega nadzornega organa predložiti dokazilo o prijavi ali dovoljenje za prireditev oziroma shod.

Ob omejitvi števila udeležencev shodov in prireditev na do deset ljudi je število oseb v zaprtih prostorih omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov, na prostem pa na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov. Če so osebe iz istega gospodinjstva, jih je lahko na predpisani površini več.

Medosebna razdalja med udeleženci javne prireditve ali shoda mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih je ob tem obvezna uporaba zaščitnih mask, na odprtem pa le, ko ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje.

Sorodna novica Znova dovoljen obisk gledališč, kinematografov in kulturnih prireditev

Sproščanje kulturne dejavnosti, dovoljeni verski obredi na prostem

Od danes se lahko znova odprejo tudi arhivi, dovoljeno je izvajanje kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih javnih kulturnih prireditev. Ob tem je obvezno upoštevanje predpisanih omejitev, zaščitnih ukrepov in higienskih priporočil.

Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov in predpisanih omejitev je od danes dovoljeno tudi izvajanje verskih obredov na zunanjih površinah ter verouka.