Uroš Urbanija in Aleš Žužek sta prejemnika prvega Meškovega priznanja. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Urbanija in Aleš Žužek sta prejemnika prvega Meškovega priznanja. Foto: MMC RTV SLO
priznanje
Podelitve priznanj so se udeležili predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, predsednik ZNP-ja Igor Kršinar in Boštjan M. Turk. Foto: MMC RTV SLO

Prisotne na podelitvi je "slavnostno, veselo, svečano in z mislijo na pokojnega kolega" uvodoma pozdravil predsednik upravnega odbora častnega priznanja Boruta Meška pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) Boštjan M. Turk.

Pojasnil je, da je odločitev o nagrajencih po zbiranju prijav in številnih pogovorih 12. novembra sprejel odbor v sestavi petih ljudi, ki so kot izhodišče za vrednotenje novinarskega dela upoštevali Münchensko deklaracijo, ki poudarja "neodvisnost novinarskega dela in samostojnost ter svobodo pri poročanju".

"MMC - širina interesov preseneti še tako kritičen pogled"
Kot je v obrazložitvi pojasnil Turk, je Aleš Žužek prepričal s svojimi prispevki in analizami dogajanj, ki so bili objavljeni na spletnem portalu Multimedijskega centra (MMC) RTV Slovenija. "Za večino njegovih prispevkov je moč ugotoviti, da so vselej prinašali sintetičen odgovor, ki je pojave razlagal ne glede ne njihovo instantno substanco, temveč predvsem upoštevaje vpetost v prostor, čas in zgodovino," so še zapisali v obrazložitvi. In še, da "zavezanost resnici, diahrona razgibanost in zgodovinska nadarjenost, pa četudi gre za dobo, ki ni daljša od nekaj let, vse to uvršča Aleša Žužka med redke iskalce resnice in pravičnosti v slovenski družbi: vse to pa počne z zavidljivo mero talenta in akribije."

Uroš Urbanija pa je priznanje prejel, ker kot odgovorni urednik MMC-ja "skrbi, da je ta medij intelektualna tribuna, ki prinaša ne samo informacije in podatke, temveč vse to skrbno osmišljuje, komentira in premišlja". V obrazložitvi so še zapisali, da "širina interesov, ki jih MMC pokriva, preseneti vsak, še tako kritičen in zahteven pogled. Zagotavljanje vsestranske kakovosti in preprečevanje nagibanja v rumeno smer, pa je dejanje, ki je danes vse bolj osamljeno, zato pa toliko bolj pogumno," so še dodali. Odbor je še zapisal, da Urbanijo tudi skrbi, "da je v slovenskem novinarstvu še preveč profesionalnih zdrsov, stiskov rok med uredniki in novinarji na eni ter politiko na drugi strani, skratka preveč elementov nekredibilnosti".

Kdo je bil Borut Meško?
Predsednik ZNP-ja Igor Kršinar je spregovoril o Borutu Mešku, ki je 20. maja lani umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Meško je svojo novinarsko kariero začel konec osemdesetih let. Najprej je deloval kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, zatem bil tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa ter televizijskega magazina TV Tednik. Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV-ju oziroma Pro Plusu.

Od julija 2007 do novembra 2009 pa je bil Meško odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA). Konec leta 2009 pa so ga STA-ju odpustili. Kot poudarja Kršinar, se je politični obračun nad njim začel kmalu za tem, ko je vlada Boruta Pahorja za direktorja STA-ja imenovala Bojana Veselinoviča. "Zaradi šikaniranja je moral Meško na daljšo bolniško, v času, ko je bil odpuščen, je bil na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile raka," je povedal. Meško je zaradi sporne prekinitve delovnega razmerja sicer STA tožil, vendar konca sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal.