Svoboda tiska pri nas ni zaželena, menijo v ZNP-ju. Foto: MMC RTV SLO
Svoboda tiska pri nas ni zaželena, menijo v ZNP-ju. Foto: MMC RTV SLO

V združenju trdijo, da gre pri tem za politično zlorabo medijskega sklada, katerega osnovni namen bi morala biti sofinanciranje vsebin medijev in skrb za njihovo pluralnost. Časopis namreč, kot navajajo, "ureja politik stranke Zares, iz katere prihaja tudi ministrica za kulturo Majda Širca, in katerega stalni kolumnist je poslanec te stranke Franci Kek". Poleg tega je po njihovih besedah "direktor in lastnik izdajatelja mesečnika Udarni list, d. o. o., Robert Judež hkrati lastnik reklamne agencije ter prijatelj Francija Keka."

V združenju obenem opozarjajo še na primer spletnega portala Primorska.info, ki ga je prav tako financiralo ministrstvo za kulturo, a se je pozneje izkazalo, "da sredstva iz sklada sploh niso bila uporabljena za projekt, za katerega so bila prijavljena". Šele na pritisk javnosti je ministrstvo za kulturo zahtevalo vrnitev sredstev, dodajajo.

ZNP ugotavlja še, da je strokovna komisija ministrstva za kulturo pri razdeljevanju sredstev iz medijskega sklada prezrla medije, ki so najbolj kritični do vladajočih strank, zlasti do stranke, iz katere prihaja ministrica za kulturo. "Ministrica Majda Širca in vlada Boruta Pahorja s tem ravnanjem sporočata domači in mednarodni javnosti, da svoboda tiska in kritika oblasti v Sloveniji nista zaželeni ter da je prejemanje državnih sredstev stvar klientelizma ljudi iz vladajočih strank. Takšna diskriminacijska politična kultura našo državo izloča iz družbe evropskih demokratičnih držav in jo uvršča med države z avtoritarnimi režimi," še pravijo.