Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podjetje Majbert Pharm, ki je državi priskrbelo pol milijona testov iz Kitajske, zdaj del teh testov umika, je razkril portal Necenzurirano. Okoli poldneva je namreč več deset zdravstvenih domov po vsej državi od podjetja Majbert Pharm prejelo nujno obvestilo o odpoklicu testov, ker naj bi proizvajalec pri eni izmed serij opazil pomanjkljivosti. Kot so pojasnili v podjetju, gre za "težavo, ki se je pojavila pri nekaterih izvajalcih testiranj s hitrimi antigenskimi testi proizvajalca UD-Bio".

Težava naj bi bile torej kontrole materiala, s katerimi preverjajo, ali hitri testi sploh delujejo.

Majbert Pharm zaradi pomanjkljivosti del hitrih testov umika

Kot še poroča portal Necenzurirano, so namreč iz več krajev po Sloveniji ta teden poročali o velikem številu lažnih pozitivnih hitrih testov na novi koronavirus, ki so se na poznejšem preverjanju s PCR-testi izkazali za negativne.

Sorodna novica Tarča: Komu je država zaupala milijonski posel s hitrimi testi?

Na Televiziji Slovenija so nekaj vprašanj naslovili tudi na Majbert Pharm, a ti v pisnem odgovoru današnjega dogajanja ne omenjajo, pravijo pa, da so težave zaznali na začetku januarja, a so te takoj odpravili. Odzval se je tudi Zdravstveni dom Maribor, kjer se jim zdi to ravnanje proizvajalca odgovorno – da so jih pravočasno opozorili. "Te teste damo v skladišče in počakamo, da dobimo nove, ustrezne kontrole, ki so seveda potem tudi neko zagotovilo, da je hitri antigenski test ustrezen," je pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Ker imajo še dovolj veliko zalogo testov, to na testiranje v ponedeljek vsaj v Mariboru ne bo imelo vpliva, dodaja Radio Slovenija.

Poleg Maribora so brez testov po poročanju Televizije Slovenija ostali še v Kranju in Lendavi, neuradno pa tudi v Žalcu. V podjetju Majbert Pharm pa so medtem zagotovili in hkrati obljubili, da bo prevzem novih kontrol mogoč v sredo prihodnji teden. Nove kontrole pa jim lahko pošljejo tudi po pošti.

Znova pod drobnogledom državne agencije za zdravila

Spomnimo, glede omenjenih testov iz Kitajske so se v preteklih tednih v javnosti že porajala vprašanja glede njihove zanesljivosti in kakovosti. Na začetku novega leta je nadzor nad njimi opravila tudi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke zaradi spornih paličic, ki jih uporabljajo pri testih. Poleg tega, da so bile paličice neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak, so bile tudi neustrezne, saj so bile namenjene jemanju brisa iz žrela, ne iz nosu.

Po poročanju portala Necenzurirano pa je ista državna agencija omenjene teste znova vzela pod drobnogled – tokrat je izredni nadzor sprožila zaradi dvomov o njihovi zanesljivosti. Podrobnosti na agenciji, ki je pristojna za nadzor na področju medicinskih pripomočkov, za portal niso razkrili.

Trg ponarejenih potrdil o testiranju na novi koronavirus vse bolj cveti