Grobnica Rudolfa Maistra. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Grobnica Rudolfa Maistra. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob državnem prazniku čestital državljanom in državljankam in dejal, da je bil Rudolf Maister človek, ki je spoštoval slovensko besedo, bil je humanist in intelektualec, osebnost, ki je zaznamovala slovensko zgodovino s svojo vizijo, modrostjo, preudarnostjo in pogumom. Maister pa bi lahko postal tudi vzor, h kateremu stremimo, ko se znajdemo v težkih trenutkih, v kakršnih smo zdaj.

"Danes nas kriza koronavirusa preizkuša in preizprašuje našo socialno, družbeno povezanost. Če je torej generalu Maistru in vsem v prejšnjem stoletju uspelo doseči ozemeljsko povezanost naše domovine, ali nam bo uspelo v tej krizi ohraniti in celo okrepiti našo človeško povezanost naše družbe in naše države?"

Kot je dejal Pahor, kot narod ne smemo obupati in se vdati. "Moramo se pogovarjati, se poslušati, kolikor je mogoče iskreno sodelovati in kolikor je mogoče skupaj in s čim manj žrtvami obvladati virus. In kot rečeno, gre za veliko več kot za zdravstveni problem – gre za vero vase in v našo skupnost."

Spomin na Maistra nas po Pahorjevih besedah kliče, da prikličemo v današnji čas modrost, ki jo je slovenski narod v zgodovini že pokazal. "Da iz te modrosti – da potrebujemo drug drugega, da se ne smemo izločati, ampak sodelovati – stopimo skupaj, storimo vse, kar je potrebno, da bomo sprejemali morda težje odločitve od teh, ki jih danes, za obvladovanje zdravstvene in človeške krize. Če bo potrebno sprejemati take ukrepe, kot jih sprejemajo nekatere druge države, potem se mi zdi, da jih bomo mirno, razsodno, z dovolj razumevanja, brez uporov in celo nasilnih, razdiralnih reakcij zmogli samo, če se bomo pogovarjali in če bomo sodelovali."

Pahor je na slovesnost ob prazniku povabil predsednice in predsednike vseh društev, članov Zveze društev General Maister, ter vodstvo Zveze. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev General Maister, je v govoru poudarila pomen življenja in dediščine Rudolfa Maistra kot vojaka, pesnika in predvsem domoljuba. Opisala je prizadevanja Zveze za ohranjanje spomina na generala in dodala: "V Maistrovem duhu bi morali svoje delovanje usmeriti v skupne cilje, saj se lahko le s skupnimi močmi zoperstavimo tegobam sodobnega časa."

Slovesnosti se je udeležil tudi Borut Maister, vnuk generala Maistra. Ob upoštevanju veljavnih ukrepov za omejitev širjenja covida-19 so na slovesnosti sodelovali le vnaprej najavljeni obiskovalci. Pahor se je v ponedeljek udeležil odprtja prenovljene Maistrove grobnice v Mariboru in k njej položil venec.

Slovesnost v veliki dvorani predsedniške palače ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra. Foto: STA/Daniel Novakovič
Slovesnost v veliki dvorani predsedniške palače ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra. Foto: STA/Daniel Novakovič

General Rudolf Maister (1874‒1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan.

Osrednja slovesnost ob letošnjem prazniku je bila predvidena v Kotljah na Koroškem, a kot so pojasnili v Zvezi društev General Maister, so jo bili zaradi epidemičnih razmer prisiljeni odpovedati. Slovesnosti ob tem prazniku bodo zaradi epidemije tako že drugo leto zapored v močno okrnjenem obsegu.

Zorčič: Maistrov pogum in gorečnost naj bosta Slovencem v navdih

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je ob prazniku Maistra označil za enega največjih Slovencev 20. stoletja. Pogum in gorečnost tega velikega Slovenca naj nam bosta v navdih in spodbudo, je pozval Zorčič. Ob tem je opomnil, da v izzivih in krizah, ki so pred nami, zmaguje srčno prizadevanje za pravično, solidarno, demokratično družbo.

Kot je v poslanici zapisal predsednik DZ-ja, so se Maistrove namere in vizionarstvo upreti se tujim silam in povezati vse Slovence v eno, lastno državo znova udejanjili že nekaj let po njegovi prezgodnji smrti, "ko so se pripadniki narodnoosvobodilne vojske v drugi svetovni vojni uspešno zoperstavili pogoltnosti tujcev po slovenskem teritoriju. In znova leta 1991, ko smo se uprli jugoslovanskim silam ter se z uporništvom, ki nam je Slovencem očitno zapisano v genih, dokončno iztrgali iz oklepa tujcev."

Dodal je, da zdaj že 30 let živimo v lastni državi, v nastanek katere je z zlatimi črkami zapisan tudi general Rudolf Maister. Sporočilnost misli in moč njegovih dejanj pa po Zorčičevih besedah niti več kot sto let pozneje nista nič manjši. "Dokazujeta, da lahko vizija življenja in svobode v lastni državi mobilizira nepredstavljivo veliko moč," je dodal.

Predsednik DZ-ja je pozval, naj bosta pogum in gorečnost tega velikega Slovenca v navdih in spodbudo, da tudi danes kot družba zmoremo vsaj del tega poguma in vizije, ki je bila lastna borcem za severno mejo. Težav, ki nas pestijo, imamo več kot dovolj. Posledice dvoletne pandemije so se globoko zarezale v vse sfere družbenega življenja in nič ni ostalo nedotaknjeno, vključno z našimi navadami in vrednotami, je poudaril.

Dan Rudolfa Maistra