"Nihče izmed nas nikoli ni odveč. Nikoli nihče ni strošek," je v pridigi dejal Stanislav Zore. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Organizatorja 56. srečanja na Brezjah, kjer se tretjo soboto v juniju tradicionalno zberejo bolniki, invalidi in starejši, sta revija Ognjišče in Slovenska karitas. Slovesno mašo je prenašal tudi radio Ognjišče, tako da so jo lahko spremljali tudi tisti, ki se zaradi bolezni niso mogli udeležiti dogodka.

"Na Brezje smo priromali v času, ko namesto besed upanja in tolažbe donijo trobente smrti," je v pridigi dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in se ob tem obregnil ob predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja, ki ga je na posvetovalnem referendumu minilo nedeljo podprlo nekaj manj kot 55 odstotkov volivk in volivcev. "Danes kot višek naprednosti razglašajo tako imenovano prostovoljno končanje življenja. Čista neumnost. Pokojni profesor Anton Trstenjak je velikokrat poudaril, da je prvinska človekova drža skrb za življenje in da se nihče ne odloči za smrt prostovoljno," je dejal Zore.

Zore je bil kritičen do avtorjev predloga, ki so po njegovih besedah v zakon zapisali, da je "prostovoljno končanje življenja neprimerno cenejše kot dolgotrajna oskrba in izplačevanje zasluženih pokojnin". Kot je dejal, to kaže na to, da človekova vrednost "ni v njegovi enkratnosti in izvoljenosti, ampak v njegovi ekonomski koristnosti". Poudaril je, da je v "času mrzlih vetrov, ki s svojim sebičnim pišem odnašajo s seboj našo človečnost", letošnje srečanje še toliko pomembnejše.

Romanje vsako leto privabi več tisoč ljudi

Romanje invalidov, bolnikov in starejših je sicer začel ustanovitelj Ognjišča Franc Bole, ki je ob obiskih invalidov spoznal, da so ti velikokrat osamljeni. Želel jim je omogočiti odhod na romanje. Hkrati je želel, da mladi sodelujejo na tem romanju kot pomočniki bolnikom.

Prvo romanje je bilo 19. avgusta 1969 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Pozneje so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred njo. Romanje je iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Sorodna novica Verske skupnosti: Samomor s pomočjo je neetičen in nedopusten

Romanje zdaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših. Lani se je zbralo 3500 udeležencev, so sporočili iz Slovenske karitas. Pojasnili so, da številni udeleženci in prostovoljci vse leto pričakujejo ta dogodek. Zanje je to dan veselja, srečanja, prijateljstva in radosti nad življenjem.

Romanje je le ena od oblik skrbi Karitasa in župnij za bolnike, invalide in ostarele. Skozi leto so sodelavci in prostovoljci Karitasa pozorni do več kot 39.000 starejših z obiski in pogovorom ter srečanji. "Želimo, da vsak človek začuti, da je nekomu mar zanj in da je kdo pripravljen pomagati ne le z materialom, pač pa tudi s pozornostjo, podarjenim časom," sporočajo iz Slovenske karitas in Tiskovnega društva Ognjišče.