Andrej Zorko meni, da vlada z interventnim zakonom napada ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Zorko meni, da vlada z interventnim zakonom napada ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Ladislav Rožič
Ladislav Rožič opozarja na rezerve v sivi ekonomiji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Intervencijski zakon: Vlada in sindikati na različnih bregovih

Po besedah sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Zorka je interventni zakon nadaljevanje neoliberalne politike, ki jo je začela leva vlada in pomeni neposreden napad na ljudi.

"Drugače ne moremo razumeti znižanja prejemanja nadomestil z 80 na 70 odstotkov za prve tri mesece prejemanja, čeprav EU nalaga, da morajo nadomestila slediti socialnemu in gospodarskemu položaju. In socialni položaj je tak, da je 100.000 ljudi brez dela," pravi Zorko.
Rešitev - boljša porazdelitev bogastva
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je ob tem poudaril, da ponudba vlade DZ-ju, da sprejme zakon, kaže, da vlada nadaljuje politiko, ki je v temelju zgrešena. "Ni vprašanje, ali zmanjšati primanjkljaj in obvladati javni dolg. Tu so razhajanja, kako naj se to stori," pravi Semolič.

Vlada, trdi Semolič, vsa bremena vali na delavke in upokojence, ki niso prispevali k nastanku krize, ter slepo sledi diktatu kapitala in pri tem dela veliko napak. Opozarja, da ni mogoče dosegati gospodarske rasti s kleščenjem pravic, saj to poglablja krizo. Strategija vlade je napačna, rešitev pa je po njegovem mnenju v porazdelitvi družbenega bogastva v korist delavcev, je prepričan Semolič.
Rožič: Jemljejo delavcem za ohranitev privilegijev
Izvršni sekretar za ekonomsko področje sindikata Ladislav Rožič dodaja, da se je na račun javnega sektorja že ogromno privarčevalo. Znižanje bonitet je predvsem posledica nedostopnosti virov financiranja gospodarstva, slabega poslovnega okolja, korupcije in klientelizma in ne zavrnitve pokojninske reforme, opozarja.
Država plačuje za ogromno nepotrebnih stvari (potovanja v tujino, najemnine, najem vozil ...), kjer so možne racionalizacije. "Sedaj pa poskušajo z interventnim zakonom vzeti delavcem, da bi se ti privilegiji ohranili," trdi Rožič in hkrati poudarja, da "ni več niti užitno niti higienično", da se denar iz večinsko državnih podjetij pretaka v davčne oaze.
Če bi država od sive ekonomije pobrala le 10 odstotkov, bi to k slovenskemu bruto domačemu proizvodu prineslo 3,5 milijarde evrov, pravi. "Naj še naprej nižajo pokojnine, pa bodo videli, kdo jih bo volil. Takih ukrepov se v predvolilnem času ne sprejema," je še dejal.
Dolgoročne posledice
Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm pa je ob tem še opozorila, da bodo posledice sprejema zakona dolgoročne, saj ne bomo mogli ujeti zaostanka rasti pokojnin za rastjo plač in zaostajanje se bo samo še povečalo. "Pričakujemo, da bo po volitvah na oblast prišla sposobnejša vlada," dodaja Böhmova.

Intervencijski zakon: Vlada in sindikati na različnih bregovih