Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Foto: Pixabay/Alexas Fotos

Poslanci DeSUS-a so maja v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želijo dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov za upokojence. Po predlogu bi se pokojnine decembra letos uskladile v višini 3,5 odstotka.

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež je na seji sveta zavoda opozoril, da bi tak ukrep na letni ravni prinesel 203 milijone evrov večje stroške. Če bi izredno uskladili pokojnine le za tiste, pri katerih doslej niso bili v celoti odpravljeni zaostanki pri usklajevanju pokojnin – to so upokojeni do vključno leta 2010 v višini 3,5 odstotka in upokojeni v letu 2011 v višini 1,7 odstotka, bi bilo teh stroškov za 123 milijonov evrov.

Poslanci stranke DeSUS predlagajo 3,5-odstotno uskladitev pokojnin

Razlika je 80 milijonov evrov na leto, torej to ni le enkratni strošek, ampak vsakoletni. "Ko govorimo o vzdržnosti pokojninske blagajne, moramo imeti to v uvidu," je opozoril. Po njegovem mnenju se bo Zpiz v prihodnje zagotovo znašel v položaju, ko se bodo vsi ti milijoni poznali. Po njegovem mnenju bi bilo tako primerno uskladiti samo tiste, pri katerih se v preteklosti pokojnine niso v celoti uskladile. Poleg tega pa Papež opozarja, da bi bila hipna uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka pretežka za pokojninsko blagajno in državni proračun.

S predsednikom Zpiza so se večinsko strinjali tudi člani sveta. Ob tem je članica sveta Francka Ćetković opozorila, da so upokojenci letos na slabšem za eno odstotno točko zaradi usklajevanja v letošnjem januarju. Uskladitev je bila namreč 2,5- namesto 3,5-odstotna, kot bi morala biti po sistemskem zakonu. Razlika je nastala, ker državni statistični urad pri izračunu rasti povprečne plače v masi plač ni upošteval tistih, ki jim je čas čakanja na delo zaradi epidemije covida-19 plačala država. Če bi jih izplačeval delodajalec, pa bi jih. Upoštevani pa so vsi dodatki, ki jih v letu 2020 ni bilo malo. Za en odstotek so iz istega razloga prikrajšani tudi upokojeni v letošnjem letu.

Generalna direktorica direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela pri ministrstvu za delo Katja Rihar Bajuk pa je dejala, da vlada še ni sprejela mnenja glede predloga zakona DeSUS-a. Sicer pa je po njenih besedah treba pri dodatnem usklajevanju pokojnin upoštevati širše okoliščine, ki so zdaj negotove.