Darja Groznik, je prepričana, da bodo novi varčevalni ukrepi še dodatno razslojili družbo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Darja Groznik, je prepričana, da bodo novi varčevalni ukrepi še dodatno razslojili družbo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

"Sprašujemo se, ali se tisti, ki sprejemajo te kratkovidne ukrepe, zavedajo, da s tem dolgoročno škodijo razvoju otrok in s tem razvoju družbe. Po nam znanih podatkih bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport privarčevalo malo, a posledice bodo trajne in nepopravljive," v današnjem sporočilu za javnost opozarja predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

Novi varčevalni ukrepi bodo še dodatno razslojili družbo, je prepričana. Vsestranski zdrav razvoj otrok je vse bolj odvisen od materialnega statusa njihovih staršev, uspešnost otrok v šolskem sistemu pa vse bolj odvisna tudi od zavzetosti staršev, dodatne učne pomoči in materialnih sredstev, ki jim omogoča razvoj talentov v zunajšolskih dejavnostih. To je ob podatku, da vsaj 55.000 otrok živi pod pragom revščine, povsem nedopustno, poudarja Groznikova.

V ZPMS-ju ostro nasprotujejo tudi navodilu ministrstva, da naj se obravnava otrok, ki imajo ugotovljen tak primanjkljaj, ki zahteva individualno obravnavo, združuje v skupinsko. "Bojimo se tudi, da bi v primeru, če bo primanjkljaj izvedenih učnih obveznosti učitelja postalo edino merilo za to, kdo bo izvajalec učne pomoči v šolah, njena kakovost lahko padla. Ne moremo razumeti, kako se lahko ministrstvo zaveže, da bo varčevalo na prihodnosti države - otrocih," so še zapisali v ZPMS-ju.

Odločitev ministrstva buri duhove
Ministrstvo za izobraževanje je ravnatelje osnovnih šol pretekli ponedeljek z okrožnico obvestilo o začasni ukinitvi financiranja učne pomoči. Nasprotovanje takemu ukrepu so pred dnevi že izrazili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter v Združenju za pravice bolnih otrok.

V tem so opozorili, da so s tem bistveno prikrajšani dolgotrajno bolni otroci in mladostniki. Na ministrstvu so v odzivu povedali, da je omenjeni ukrep zgolj začasen in da bodo učiteljem ure za dodatno strokovno pomoč učencem, ki imajo t. i. odločbe, znova začeli plačevati takoj, ko bodo imeli za to zagotovljen denar. Na vprašanje, ali predvidevajo še kakšen podoben ukrep, pa niso odgovorili.