Države bodo pri odločitvah glede zračnega prostora morale med seboj sodelovati bolj, kot so do zdaj. Foto: EPA
Države bodo pri odločitvah glede zračnega prostora morale med seboj sodelovati bolj, kot so do zdaj. Foto: EPA
Islandski ognjenik Eyjafjallajokull še vedno bruha. Foto: Reuters
Adria odpovedala nekaj poletov
V Evropi letela polovica letal

Glede na v ponedeljek dogovorjeno ureditev varnih con letenja na ravni EU-ja Slovenija trenutno ni v območju, kjer bi morali zaradi oblaka ognjeniškega prahu prepovedati letalski promet.

V evropskem zračnem prostoru je bilo danes po zadnjih ocenah evropske organizacije za varnost v letalskem prometu Eurocontrol opravljenih okoli 13.000 poletov, medtem ko bi jih bilo ob normalnih razmerah opravljenih približno 28.000. Iz Eurocontrola so sporočili še, da so danes zvečer odprte skoraj tri četrtine zračnega prostora na stari celini.

Zračni prostor nad 6000 metri višine je odprt povsod razen nad Finsko, kjer bo ostal zaprt še vsaj do 8. ure zjutraj v sredo. V zračnem prostoru na nižji višini se položaj še vedno spreminja od države do države. Po več kot petih dneh naj bi v Veliki Britaniji drevi ob 23. uri postopoma znova odprli celoten zračni prostor, vključno z največjim letališčem Heathrow.

Nemški zračni prostor medtem ostaja zaprt do 2. ure zjutraj v sredo, edini izjemi sta mesti Hamburg in Bremen na severu države, kjer bodo letala lahko vzletala in pristajala že od 23. ure danes.

Danska naj bi večji del svojega zračnega prostora - in s tem tudi največje skandinavsko letališče v Köbenhavnu - začasno odprla v sredo med 2. in 8. uro zjutraj. Letalski prevoznik SAS je že napovedal, da bo v teh šestih urah iz Köbenhavna predvidoma poletelo sedem njihovih letal, eno na Tajsko, šest pa proti Južni Evropi.

Večina francoskih letališč je danes zvečer odprtih, a je promet na njih še vedno omejen; s pariških letališč vzletajo letala na več mednarodnih destinacij. Podobno stanje je na Nizozemskem in v Italiji.

Poljska je svoj zračni prostor, potem ko ga je v ponedeljek odprla, danes znova zaprla. Odprl naj bi se spet v sredo ob 7. uri zjutraj. Poljski letalski prevoznik LOT, ki je v preteklih dneh odpovedal vse polete, je danes na spletni strani tudi sporočil, da bodo njegova letala v sredo zjutraj znova poletela.

Adria v sredo z večino poletov
Zaradi zapore zračnega prostora je moral slovenski letalski prevoznik Adria Airways z letališča v Mariboru zjutraj odpovedati polete proti Bruslju, Frankfurtu, Amsterdamu in Zürcihu, nato pa še proti Köbenhavnu, Londonu, Frankfurtu, Dunaju in Münchnu. Za sredo v Adrii napovedujejo, da bodo opravili večino svojih poletov, medtem ko bo odpovedan polet v London in nazaj.

Prvič odpovedi tudi v Ameriki
Evropski ministri za promet so na včerajšnji videokonferenci sprejeli dogovor, da bo večina evropskih držav od 8.00 naprej začela postopno odpirati svoje zračne prostore. Popolna prepoved letenja bo veljala le še za območje v bližini Islandije.

Zaradi ognjeniškega prahu z Islandije so morali prvič odpovedati tudi nekatere polete v Severni Ameriki, zlasti v Kanadi. Vulkanski pepel naj bi po pričakovanjih Svetovne meteorološke organizacije konec tedna, ko se bo vreme spremenilo, spremenil smer in se obrnil proti Arktiki. Vseeno pa trenutne vremenske razmere ne pripomorejo k temu, da bi se oblak razpršil.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je sporočila, da se bo letalski promet v Evropi najverjetneje normaliziral v četrtek.

Velika Britanija se pripravlja na drugi val
S severa Evrope so danes po petih dnevih mrtvila poletela prva letala. Tudi v Veliki Britaniji bodo delno odprli svoj zračni prostor, čeprav je sinoči tamkajšnja kontrola letenja sporočila, da se Otoku spet približuje nov oblak pepela, zato zračni prostor tam najverjetneje ne bo odprt prav dolgo.

Številne letalske družbe poročajo o velikih izgubah, ki pri nekaterih presegajo 200 milijonov evrov na dan. Med najbolj izoliranimi so prav Britanci.

Razprodani vlaki, ki v predoru pod Rokavskim prelivom povezujejo njihovo državo s celinsko Evropo, in trajektni prevoz že od konca tedna ne pomenijo alternative.

Ogromno turistov po vsem svetu je kljub temu še vedno obsojenih na prisilne podaljšane počitnice. Mnogi, ki so imeli v teh dneh že kupljene povratne letalske vozovnice, so obtičali po vseh koncih sveta. Številnim so letalske družbe sporočile, da ne morejo domov še najmanj en teden, ponekod tudi dva. Za podaljšan "oddih" morajo dopustniki plačati sami.

Evropska komisija se brani očitkov
Evropski komisar za promet Siim Kallas je medtem v Evropskem parlamentu zavrnil vse glasnejše očitke, da je Evropska komisija kriva za zmedo v letalskem prometu v Evropi, ki je nastala po izbruhu vulkana. Povedal je še, da Bruselj že ocenjuje posledice ohromitve letalskega prometa za evropsko gospodarstvo.

"Analizirali bomo posledice," je na zaradi težav z vulkanskim pepelom okrnjenem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejal komisar. Ob tem je poudaril, da je trenutno najpomembnejša ponovna vzpostavitev letalskega prometa, da se bodo potniki lahko vrnili domov oz. nadaljevali pot.

Adria odpovedala nekaj poletov
V Evropi letela polovica letal