Skupino ranjencev in bolnikov, ki so jih junija 1945 pripeljali iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani, so umorili pri Konfinu. Foto: RTV SLO
Skupino ranjencev in bolnikov, ki so jih junija 1945 pripeljali iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani, so umorili pri Konfinu. Foto: RTV SLO

Novi dokazi ob prekopu posmrtnih ostankov bodo podlaga za nove kazenske ovadbe oz. dopolnitve starih. Identiteto umorjenih so ugotovili po analizi zaporniške knjige iz zaporov Ozne.

Po navedbah kriminalističnega svetnika in člana vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Pavla Jamnika so, glede na omenjene zapise, zapornike na kraj umora odpeljali 20. junija 1945 ob enih zjutraj. Po ugotovitvah strokovnjakov naj bi bili med žrtvami sami moški, izmed njih pa jih je bila polovica mlajša od 25 let, nihče pa ni bil mlajši od 16 oziroma 18 let. Vsaj 30 lobanj je bilo poškodovanih zaradi strela.

V dozdajšnji kriminalistični preiskavi so že opravili več razgovorov z morebitnimi očividci in ljudmi, ki naj bi poznali več dejstev o tem pomoru. Delo v breznu so arheologi in antropologi začeli pred enim tednom, odstranjevanje materiala iz jame pa so začeli že v prvi polovici avgusta. Predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je dejal, da bodo posmrtne ostanke zaenkrat prepeljali v Slovensko Bistrico, načrtujejo pa tudi gradnjo pokrajinskih kostnic.

Glede na izsledke vladne komisije naj bi bilo v državi še od 400 do 500 podobnih grobišč.