V zadnjem času je odmevala tudi zgodba delavcev Vegrada, ki so morali brez plač več mesecev čakati na stečaj podjetja. Foto: BoBo
V zadnjem času je odmevala tudi zgodba delavcev Vegrada, ki so morali brez plač več mesecev čakati na stečaj podjetja. Foto: BoBo

Tudi če bi delavec prejel izplačilo nižje od minimalne plače, bi mu sklad zagotovil nadomestilo v višini razlike do minimalne plače. Sklad bi nato za izplačani znesek terjal delodajalca, predlagajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Po predlogu bi bil delavec upravičen do prejemka, če bi pred tem vložil tožbo zoper delodajalca, s katero bi od njega zahteval izplačilo obveznosti. Sklad bi nato imel vlogo upnika, in sicer za sredstva, ki jih je izplačal delavcu. "Jamstveni sklad je državna institucija in tako močnejša kot delavci," je predlog utemeljil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Semolič: Zdajšnji sistem ni dober
Sindikalist je prepričan, da obstoječi sistem, ko morajo delavci, če več mesecev ne dobijo plač, zahtevati stečaj podjetja, saj šele nato dobijo pravico do nadomestil, ni dober. "Takšno dejanje delavcev je zadnji krik po zagotovitvi socialne varnosti. Dejstvo, da so ljudje raje brezposelni, kot da imajo delo, je skrb vzbujajoče," pa je dejal izvršni sekretar ZSSS-ja za pravno področje in področje delovnih razmerij Dušan Zorko. Predlog po njegovih besedah pomeni zagotovitev vsaj minimalne socialne varnosti delavcem pred uvedbo stečaja.

ZSSS je predlog prejšnji teden predstavil predsedniku republike Danilu Türku, ki je predlog podprl. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pravijo, da morajo predlog temeljito preučiti, šele nato se bodo lahko do njega opredelili. Predlog je bil sicer del svežnja predlogov, ki ga je ZSSS marca poslal ministrstvu, vendar po navedbah ZSSS-ja takrat odziva ministrstva na predlog ni bilo.