Če bo Slovenija prodala ključne gospodarske družbe, ji grozi izguba suverenosti na številnih področjih, je prepričan Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Če bo Slovenija prodala ključne gospodarske družbe, ji grozi izguba suverenosti na številnih področjih, je prepričan Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pošta Slovenije
Cvetki Gliha (Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije) se zdi prodaja Pošte Slovenije nesprejemljiva. Foto: BoBo

Predsednik sindikata Dušan Semolič je prepričan, da želi politika na oblasti s predlogom, ki ga je vlada pretekli teden poslala v DZ, reševati proračun in projekt slabe banke z razprodajo državnega premoženja. Sindikalist opozarja, da gre za a la carte ponudbo tujim vlagateljem, da pokupijo vse, kar je še vrednega v slovenskem gospodarstvu.

Ker je čas krize izrazito neprimeren za prodajo lastniških deležev, Semolič v teh načrtih vidi razprodajo državnega premoženja, pri čemer opozarja, da gre za izrazito kratkoročno razmišljanje brez analize dolgoročnih učinkov na državo in gospodarstvo, pridobljena sredstva pa da ne bodo namenjena za prihodnji razvoj države in blaginjo njenih državljanov, temveč za pokrivanje proračunske luknje.

Sprejem klasifikacije bi bil neodpustljiva napaka, prodaja pa greh
Na spisku za prodajo so tudi naložbe, katerih prodaja bi bil neodpustljiv greh, je še prepričan prvi mož ZSSS-ja, izpostavlja pa Luko Koper, Družbo za avtoceste v RS (Dars), Krko, Petrol, Telekom Slovenije in Zavarovalnico Triglav. Takšne prodaje bi po njegovem mnenju gotovo pripeljale tudi do sovražnih prevzemov. Poudaril je še, da te družbe ogromno prispevajo v proračun, h gospodarskemu razvoju in k zaposlovanju. V ZSSS-ju zato od poslancev zahtevajo, da klasifikacije ne potrdijo. Njen sprejem bi bil neodpustljiva napaka, je še prepričan Semolič.

"Država je slab prodajalec"
Sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) Sonja Kos je opozorila, da država nima nikakršne strategije glede tega, kaj želi s svojim gospodarstvom. To je po njenih besedah pomemben razlog za prepričanje, da je država slab gospodar. Pretekle izkušnje pa kažejo predvsem to, da je država slab prodajalec, je dejala Kosova, saj se o prodajah ne odloča na podlagi strokovnih argumentov, ampak o njih odloča politika, in še najmanj se odloča glede na to, kaj je v interesu državljanov, ki naj bi jih zastopala. Predlagana klasifikacija je v kombinaciji z zakonom o državnem holdingu in slabi banki zato pogubna tako za gospodarstvo kot državo, še meni.

"Nobena pametna država ne prodaja telekomunikacij"
Generalna direktorica Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Cvetka Gliha je opozorila, da predlog klasifikacije ne vsebuje ključnih dejavnikov za razvoj posameznega področja in zagotavljanje ustrezne socialne varnosti v državi. Izjemno nepremišljena se ji zdi predvsem prodaja celotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije. Nobena država, ki razmišlja pametno, po njenih besedah ne prodaja telekomunikacijskih operaterjev, ker to pomeni tudi ogrožanje nacionalne varnosti. Nesprejemljiva se ji zdi tudi prodaja Pošte Slovenije in Darsa.

Izvršna sekretarka ZSSS-ja Andreja Poje je opozorila, da je bil seznam naložb narejen brez predhodne strategije in analize učinkov na posamezne sektorje, regije in državo, še posebej na telekomunikacijskem, prometnem in energetskem področju. Prodaja bi pomenila popolno odvisnost od tujcev, je prepričana Pojetova. "Kmet, ki proda njivo, postane dninar," je posvarila. Veliko večja težava kot vprašanje lastništva se ji zdi problematika upravljanja podjetij.