Med znamenitostmi žirovniške občine je tudi rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna v Vrbi. Foto: BoBo
Med znamenitostmi žirovniške občine je tudi rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna v Vrbi. Foto: BoBo

"Vsem, ki vam ni do tega, da bi v kolonah stali v smeri Bleda, Bohinja, plačevali parkirnino itd., v krožišču v Lescah z avtoceste zavijte desno v smeri Žirovnice," je na družbenem omrežju Facebook zapisal Pogačar. Vabilo je naslovil tudi na medije, saj "zadnje čase veliko berem in poslušam o težavah turizma v Sloveniji, zato bi občina Žirovnica rada pri tem pomagala sebi in vsej Sloveniji."

Vabilo žirovniškega župana je objavljeno po spodrsljaju v. d. direktorja Turizma Bled Matjaža Berčona, ki je apeliral na dnevne goste, da se v času neznosne gneče "morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu in si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi, ko ni takšne gneče", po ostrih odzivih ljudi na družbenem omrežju pa je poudaril, da slovenski gostje niso nezaželeni in da je bila izjava narobe razumljena. Sočasno pa na Bohinju zaradi navala turistov razmišljajo o znatni podražitvi parkirnin in omejevanju dostopa vozilom.

Žirovnica - izhodišče za kolesarje in pohodnike
Obiskovalci Žirovnice se lahko v prvi vrsti ustavijo v Vrbi in se ohladijo v rojstni hiši pesnika Franceta Prešerna. Pot pa lahko nadaljujejo skozi Breznico, kjer se lahko poklonijo prvemu učitelju čebelarstva, ki je deloval tudi na Dunaju, Antonu Janši. "Pri naših čebelarjih dobite kvaliteten med in druge izdelke za primerno ceno," je še zapisal Pogačar. Navedel pa je tudi pestro gostinsko ponudbo žirovniške občine.

Rojstnih hiš pa s tem ne zmanjka. V Doslovčah je rojstna hiša pisatelja Frana Saleškega Finžgarja, v Rodinah pisatelja Janeza Jalna, za ljubitelje Prešerna pa je nujen še postanek v rojstni hiši poliglota Matije Čopa v Žirovnici. Te točke povezuje pot kulturne dediščine.

Žirovniška občina se ponaša tudi z Rekreacijskim parkom v Završnici, kjer župan izpostavlja trim stezo in otroško igrišče, priporoča pa tudi sprehod okoli jezera. V samem parku pa je urejeno tudi plezališče. Završnica je poleg tega odlično izhodišče za gorske kolesarje in pohodnike, saj se tu prične tudi pot na najvišji vrh Karavank Stol. Iz Završnice je mogoče kreniti še proti izviru Završnice in naprej do Ljubelja, ob tem pa uživati ob pogledu na spokojno, gozdnato dolino in slapove. Ob naravi je zanimiva tudi arheološka (Ajdna nad Potoki) in tehniška dediščina (prva javna hidroelektrarna na ozemlju Slovenije ter Joštanova predilnica s prikazi obdelave volne), vključno s Turško jamo, ki je svojevrsten jamski tabor.

Parkirišča so brezplačna
"Garantiramo neokrnjeno naravo, čudovito biotsko raznolikost, prijazne ljudi, zdravo okolje in topel stisk roke. Tudi prespite lahko pri nas, veliko sobodajalcev je v vaseh pod Stolom," še poudarja Pogačar in dodaja, da so sicer parkirišča brezplačna, a ker jih ni veliko, velja uporabljati zdrav razum in parkirati tako, da ne ovirate sebe in drugih.

"Kaj več omejitev nimamo - razen priporočila uživajte in se imejte lepo. Ko bomo prišli do težav s prometom, parkiranjem, cenami ... pomeni, da so, kot je rekel enkrat g. Ivo Boscarol, to sladke skrbi - in verjemite, rešili jih bomo," je še zapisal Pogačar.