Slovenske županje so se letos že srečale v Vitomarcih. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Slovenske županje so se letos že srečale v Vitomarcih. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Gostiteljica, divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, je presodila, da je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi. Županje se dobivajo na vsaka dva meseca, srečanja pa so zelo dobrodošla, saj si izmenjajo izkušnje, spoznajo pa tudi, da imajo v vseh občinah podobne težave in se pogovarjajo o tem, kako jih reševati, je povedala Štrucl Dovganova.

Današnje srečanje, v okviru katerega si bodo županje med drugim ogledale Muzej slovenskih filmskih igralcev in Škocjanske jame, bo potekal v bolj sproščenem vzdušju, je še pojasnila županja Divače.

Kljub temu so se županje dotaknile tudi aktualnih tem. Tako je bilo slišati, da bo marsikatera predvolilne plakate pred bližnjimi lokalnimi volitvami uporabila le v omejenem obsegu in da je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi. S tem se je strinjala tudi Štrucl Dovganova. "Rade smo med ljudmi in ljudje nas poznajo, sploh v takih majhnih občinah," je povedala in dodala, da ti potrebne glasove prinese predvsem to, da si vsa štiri leta prisoten med ljudmi.

Na srečanju so županje načele tudi vprašanje dolžine mandata. Da so štiri leta skoraj prekratka doba v primerjavi z župani v sosednjih Avstriji in Italiji, ki imajo petletne mandate, meni tudi prva dama Divače. Po navadi se namreč v štirih letih ne da dokončati vseh začetih projektov. "Če bi bilo vsaj še eno leto, je mogoče, da bi dokončali vse naložbe tako, kot ste si jih zamislili," je dodala. Glede svoje ponovne kandidature je Štrucl Dovganova pojasnila, da je javno o tem še nihče ni vprašal, "vsi ljudje pa vedo, da bom kandidirala".

Ženskam lažje v politiki?
Županja Trbovelj Jasna Gabrič pa je dejala, da se bo kampanja zaradi prvega novembra dejansko verjetno začela malo pozneje kot po navadi. "Mi bomo šli v kampanjo tako kot pred štirimi leti, sicer manj agresivno, ker zdaj nastopam s funkcije županje. Vseeno pa mislim in upam, da bodo ljudje sodili vse tiste, ki bomo nastopili na volitvah, po tem, kar smo naredili – ne toliko po besedah, ampak po rezultatih dela," je pojasnila.

Gabričevi moški kolegi pravijo, da ji je v politiki kot ženski lažje: "Jaz jim odgovarjam, da ni res, sploh če si še mlada ženska." Kot je dodala, vlada še vedno neki podcenjujoč odnos in stereotipi do žensk, kljub temu pa Gabričeva verjame, da ko enkrat nastopiš z argumenti in rezultati, ti prevladajo nad stereotipi.

Trboveljska županja se je sicer nedavno kot edina županja iz jugovzhodne Evrope uvrstila v ožji izbor 27 županj z vseh celin, ki se bodo potegovale za nagrado world mayor prize. Nagrada bo letos po odločitvi organizatorjev namreč šla v roke ženski.