Milan Zver, predsedniški kandidat, je opozoril, da se samostojnost danes določa na gospodarskem in finančnem področju. Foto: MMC RTV SLO
Milan Zver, predsedniški kandidat, je opozoril, da se samostojnost danes določa na gospodarskem in finančnem področju. Foto: MMC RTV SLO

Prepričan je, da "potrebujemo več Evrope v EU-ju, a ne pretirano več Evrope" in da je za Slovence "ključno, da se ne usedemo na voz, ki ga vlečejo drugi, ampak da sami prispevamo svoj delež".

Slovenija si izgube samostojnosti ne bi smela privoščiti, je dodal in spomnil, da je ta v veliki meri odvisna od gospodarskega in finančnega položaja. Zato Zver kot prvi korak v to smer vidi odločanje o zlatem fiskalnem pravilu, o katerem bodo prihodnji teden glasovali poslanci.

Rupel: Slovenijo želijo obiti
Okrogle mize, ki sta jo Zbor za republiko in iniciativa Združujemo za prihodnost organizirala v Kopru, se je udeležil tudi generalni konzul Slovenije v Trstu Dimitrij Rupel, ki je kot pomembno izpostavil, da Slovenija ohrani svoj položaj med Sredozemljem in Srednjo Evropo ter si zagotovi prosto pot do odprtega morja. Dodal je, da ima naša država hude konkurente in da si nekateri omenjenega ne želijo ter zato že pripravljajo obvoz Slovenije prek Avstrije in Italije na eni strani in Hrvaške in Madžarske na drugi strani.

Rupel zato pravi, da nas bodo drugi, če ne bomo enotno nastopili v obrambo svojih interesov, prehiteli. Zato pa je treba v slovenski politiki doseči določene spremembe, je še dodal.

Orožen Adamič: Stopimo skupaj
Tudi nekdanji veleposlanik Slovenije na Hrvaškem Milan Orožen Adamič se strinja, da se je treba zavedati, da prihodnost ni v tem, "kaj bomo storili drug drugemu, pač pa, kaj bomo znali storiti skupaj". Nekdanji veleposlanik je v ospredje postavil ekonomska, socialna in preživetvena vprašanja ter dodal, da bomo v Evropski uniji preživeli le toliko, kot se bomo znali postaviti zase in uveljavljati lastne interese.

Nekdanji slovenski veleposlanik v Parizu Janez Šumrada pa meni, da sta tako Slovenija kot Evropa na morebitnem usodnem križišču. Skrbi ga odsotnost političnega konsenza med koalicijo in opozicijo glede "temeljnih prizadevanj zdajšnje vlade", a upa, da se bo opozicija pridružila vladi v zadevah, kot sta zlato pravilo in zagon gospodarstva.