V ZZB-ju NOB protestirajo zaradi položitve venca na spominsko obeležje domobrancem. Po njihovem mnenju gre za zlorabo garde SV. Foto: BoBo
V ZZB-ju NOB protestirajo zaradi položitve venca na spominsko obeležje domobrancem. Po njihovem mnenju gre za zlorabo garde SV. Foto: BoBo

Kot so zapisali v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Slovenije, so pripadniki slovenskega domobranstva celo dvakrat prisegli največjemu zločincu v zgodovini človeštva Adolfu Hitlerju in se med drugo svetovno vojno bojevali v imenu nacizma, "ki drugim ljudem ni priznaval niti pravice do življenja, kaj šele do groba".

Sorodna novica Garda SV v imenu Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem, v opoziciji kritični

Izpostavljajo, da slovensko domobranstvo ni prispevalo k boju za svobodo in preživetju naroda med drugo svetovno vojno in tudi ni prispevalo k nastanku slovenske države in naroda. "K slovenski zgodovini ni dalo niti enega samega svetlega prispevka in je najtemnejši in najbridkejši izdajalski madež v slovenski zgodovini," so zapisali.

Zato so prepričani, da noben uradni predstavnik Slovenije ne bi smel izkazovati kakršne koli časti slovenskemu domobranstvu, še najmanj pa pripadniki Slovenske vojske.

Dodali so, da je celotna sodobna Evropa, pa tudi Slovenija, utemeljena na vrednotah boja proti nacizmu, katerega sestavni del je bilo tudi slovensko domobranstvo. Pri polaganju venca trenutne vlade pa gre po njihovem mnenju "za namerno spreobračanje zgodovine in ustvarjanje delitev med ljudmi".

Vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, predsednika republike Boruta Pahorja, v ZZB-ju NOB Slovenije sprašujejo, "ali je Slovenija tudi uradno prestopila iz zavezništva Združenih narodov na stran nacističnih in fašističnih poražencev druge svetovne vojne".