Doktor prava Rado Bohinc je med letoma 2000 in 2004 opravljal funkcijo notranjega ministra. Foto: BoBo
Doktor prava Rado Bohinc je med letoma 2000 in 2004 opravljal funkcijo notranjega ministra. Foto: BoBo

"Menimo, da je Rado Bohinc primeren predlog zaradi izkušenj, zaradi tega, ker je bil vpleten že v reformo javnega plačnega sistema pod ministrom Virantom, tudi on je bil takrat minister (za notranje zadeve, op. a.). Je tudi aktiven član Zveze organizacije pacientov kot predsednik našega odbora za zakonodajo in pravno pomoč pacientom in zelo podrobno spremlja problematiko," je za Radio Slovenija pojasnil generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak.

Da so pripravljeni prevzeti vlogo mediatorja med vlado in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki tudi po skoraj sedmih tednih stavke zdravnikov nista zbližala stališč, so iz Zveze organizacij pacientov sporočili, potem ko sta mediacijo kot možno pot iz trenutnega položaja v sredo v pogovoru za Val 202 omenila tako ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel kot predsednik Fidesa Damjan Polh.

Sorodna novica Soglasja umaknilo 30 odstotkov zdravnikov v bolnišnicah in petina v zdravstvenih domovih

Predlog za mediacijo, pod katerega je podpisana predsednica zveze organizacij pacientov Štefanija Lukič Zlobec, so v zvezi pripravili tudi na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), že v četrtek pa so ga poslali tako predsedniku Fidesa kot predsedniku vlade Roberta Goloba.

Ob tem so v zvezi spomnili na zatrjevanja obeh strani, da so jim pri iskanju izhoda v ospredju interesi pacientov. "Prosimo, da našo pobudo sprejmete kot znak naše zaskrbljenosti za razmere v zdravstvu in posledično položaj pacientov. Hkrati izražamo prepričanje, da smo sposobni prispevati k razrešitvi tega spora," so zapisali v predlogu. Vlogo mediatorja je zveza organizacij pacientov pripravljena prevzeti na način, "ki je opredeljen v kolektivni pogodbi zdravstva".

Stavkovna pogajanja med vlado in Fidesom, ki doslej niso prinesla napredka, se bodo po napovedih nadaljevala v torek.

Fides: Vključitev neodvisnega mediatorja bi bila dobrodošla

Iz sindikata Fides so po tem, ko se je Zveza organizacij pacientov ponudila za prevzem vloge mediatorja, v četrtek sporočili, da ostajajo odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev, "tudi za vključitev mediatorja, po možnosti iz države EU-ja, ki bo slovensko vlado vrnil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki so pravno edina prava pot za iskanje rešitev za prenehanje stavke".

"Mislim, da imamo v Sloveniji dovolj sposobnih mediatorjev z dobrimi izkušnjami (...) Mogoče bi bilo res dobro, če bi tudi mediacija potekala v slovenščini, tako se tudi bolje razumemo," pa se je na predlog Fidesa o vključitvi tujega mediatorja odzval državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar.

Glede na podpisana sporazuma z vlado sicer tokrat pri mediaciji ne bi šlo več za vprašanje že dogovorjenih vsebin, temveč zgolj glede njihove čimprejšnje realizacije, so poudarili v Fidesu. V tem pogledu bi bila vključitev zunanjega neodvisnega mediatorja, torej nekoga, ki se do zdaj še ni postavil na nikogaršnjo stran, vsekakor dobrodošla, so poudarili pri Fidesu. Do tega, da bi vlogo mediatorja prevzel Rado Bohinc, se sicer še niso opredelili.

Ali je rešitev za končanje stavke mediacija?

Apel varuha človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Peter Svetina poziva vse pristojne, da pospešijo dialog in se z iskrenimi nameni na vseh straneh naredi vse, da se najde kompromisna rešitev in po sedmih tednih vendarle konča zdravniška stavka, ki mnoge ljudi po Sloveniji spravlja v hude stiske.

"Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije predstavlja agonijo za številne paciente in njihove svojce, predvsem pa za invalide," so poudarili pri Varuhu.

Na varuha človekovih pravic se je v teh tednih obrnilo več invalidov, ki so jim zaradi stavke odpovedali zdravniške preglede za podaljšanje vozniškega dovoljenja, s čimer so jim kršene človekove pravice. Konvencija o pravicah invalidov namreč jasno določa, da mora država invalidom omogočati dostopnost, pravico do samostojnega življenja in vključenost v skupnost ter pravico zagotavljanja največje mogoče samostojne osebne mobilnosti, so poudarili pri varuhu.

Pobudniki, ki se obračajo na varuha, lastni avtomobil nujno potrebujejo za neodvisno življenje in polno sodelovanje na vseh področjih življenja ter samostojno mobilnost zunaj območja bivanja.

"Stavka je absolutno legitimen način za doseganje ciljev, ki jo zagotavlja tudi ustava, vendar pa je z vidika človekovih pravic težko razumljivo in popolnoma nesprejemljivo, da se pravica do stavke postavlja pred pravice invalidov, ki se jim je država zavezala tudi na mednarodni ravni," poudarja Svetina.

Institucija Varuha človekovih pravic vsebinsko sicer zelo podpira prizadevanja vlade, da se, če ni mogoče doseči strinjanja glede takojšnjega spoštovanja pravic invalidov, sama neposredno odzove na omenjene kršitve pravic invalidov v času stavke.

"Opozarjamo pa, da je treba to urediti na ustavno skladen način, kot izhaja iz več odločb ustavnega sodišča glede sprejemanja odlokov. Vladi zato predlagam, da čim prej pripravi predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki bo v času stavke tudi invalidom zagotovil vse zdravstvene storitve, tako kot to že zdaj zagotavlja za otroke do 18. leta, bolnike, starejše od 65 let, in nosečnice," še poudarja varuh človekovih pravic Svetina.