V društvu Palčica pomagalčica so zbrali sredstva za 19-mesečnega Krisa. Foto: Televizija Slovenija
V društvu Palčica pomagalčica so zbrali sredstva za 19-mesečnega Krisa. Foto: Televizija Slovenija

Društvo Palčica pomagalčica je v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za zdravljenje, ki bi lahko rešilo življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu pa so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3,8 milijona evrov.

Društvo pa še nima statusa humanitarne organizacije, za katero veljajo izjeme v zakonu o dohodnini, saj deluje manj kot leto dni. Posledično bi moralo društvo v tem primeru obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine oz. dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v višini dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

V zadnjih dneh so v društvu iskali rešitve, kako se izogniti obdavčitvi denarja za malega Krisa. Na torkovem sestanku s predstavniki centra nevladnih organizacij so sprejeli odločitev, da bodo celoten znesek, potreben za operacijo, nakazali Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Preostali znesek bo ostal na računu društva in bo porabljen za morebitne nove otroke, ki bi potrebovali pomoč, o čemer bodo sproti redno obveščali javnost, je zagotovila ena od ustanoviteljic Palčice Pomagalčice Larisa Štok.

Da se bodo dogovarjali z zvezo prijateljev mladine, so danes na svojem profilu na Facebooku potrdili tudi v samem društvu. "Hvaležni in transparentni do neba in še več," so še zapisali.