Zveza srbske diaspore Slovenije opozarja, da so že več let prikrajšani za sredstva iz evropskih razpisov za kulturne projekte. Foto: BoBo
Zveza srbske diaspore Slovenije opozarja, da so že več let prikrajšani za sredstva iz evropskih razpisov za kulturne projekte. Foto: BoBo

Predsednik zveze Saša Gajić je dejal, da želijo s shodom opozoriti na diskriminatoren odnos, ki so ga Srbi deležni v Sloveniji. "S prijavami za dodeljevanje evropskih sredstev se trudimo že devet let, vendar nobeno izmed naših društev teh sredstev še ni prejelo," je dejal Gajić, ki meni, da se na tak način želijo diskreditirati tiste manjšine, ki se politično organizirajo.

Gajić je ob tem dejal, da je v Sloveniji korupcija že v vseh porah življenja. Nazadnje so v zvezi svoje nezadovoljstvo izpostavili ob neuspešni prijavi na razpis za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture. Takrat so zagnali prvo srbsko spletno televizijo, poimenovano IRTV Srbska diaspora.

Kolo pred ministrstvom za kulturo
Protestni shod v Ljubljani so začeli pred zgradbo sedeža zveze, od koder so se najprej odpravili proti sedežu Komisije za preprečevanje korupcije, nato pa so se napotili pred ministrstvo za kulturo, kjer je folklorna skupina odplesala kolo. Shod so nadaljevali pred ministrstvom za notranje zadeve, državnim tožilstvom in vrhovnim sodiščem.

Ob protestu naj bi danes popoldne ustanovili tudi prvo srbsko stranko v Sloveniji Socialno stranko Srbov Slovenije (SSSS). V prostorih društva bodo prebrali njen program in statut, strankina "osnova pa je enotnost slovenskih Srbov z zahtevo za priznanje naše največje srbske manjšine v Sloveniji". V zvezi so navedli, da se program stranke zavzema za ohranjanje jezika in pisave ter kulturno-verske identitete Srbov v Sloveniji.