V ZZB-ju opozarjajo, da domobranci niso bili
V ZZB-ju opozarjajo, da domobranci niso bili "slovenska narodna vojska", kot piše na spomeniku, ampak da gre za sodelavce z nemškim okupatorjem. Foto: BoBo
NOB proti spomeniku za pobite domobrance
Borci nasprotujejo domobranskemu spomeniku

Delegacija ZZB-ja je ministru za kulturo Urošu Grilcu predala podpise peticije proti postavitvi spominskega znamenja. Minister je v izjavi poudaril, da spomenik "z zgodovinsko netočnim in hujskaškim napisom ni pot do zgodovinske resnice ali spoštljivega odnosa do vseh žrtev vojne".

Spomenik, ki spominja na zid, na katerem so spominske plošče, bo stal v Spominskem parku v Grahovem. Ob tem se kulturni minister sprašuje, kako lahko tak zid združuje in povezuje. "Danes pot zidu ni pot, ki bi vodila do složnosti, ampak v razdvajanje," je še poudaril.

Nova Slovenska zaveza bo v nedeljo slovesno odkrila na novo postavljen spomenik žrtvam partizanskega napada na domobransko postojanko v Grahovem. Minister Grilc je dejal, da so s primerom seznanjeni in da so preverili formalne postopke, kako je prišlo do postavitve spomenika. S samim napisom pa niso bili seznanjeni, je dejal.

"Spomenik za razdvajanje slovenske družbe"
Ob predaji podpisov proti postavitvi spomenika je Miro Mlinar iz Združenja za vrednote NOB-ja Cerknica izpostavil, da ni bilo pravnih podlag za postavitev tega spomenika. Podpisniki peticije zahtevajo njegovo odstranitev po kulturni in pravni poti. Ne želijo namreč, da bi bil spomenik zid za razdvajanje slovenske družbe.

Na spomeniku sicer piše: "Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast."

"Sprava ni več mogoča"
Mlinar je dejal, da so to laži, "saj domobranci niso bili slovenska narodna vojska", kot piše na spomeniku. Poudaril je tudi, "da bodo morali domobranci enkrat za vselej priznati sodelovanje z okupatorjem, in to sprejeti kot dejstvo. Sprava ni več mogoča, lahko je samo kesanje. Pokesati se morajo za svoje početje," je dejal.

ZZB NOB-ja želi, da ministrstvo ukrepa v skladu s pristojnostmi, da bodo spomenik odstranili. Zahteve za odstranitev bodo poslali tudi vladi in predsedniku Pahorju.

Peticijo proti spomeniku so podpisali tudi v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, Zvezi društev in klubov MORiS ter društvih za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske. Na spornost spomenika opozarja tudi Združena levica. Kot menijo, "nima nihče pravice s spominskim obeležjem potvarjati zgodovine".
ZZB NOB je v zvezi s tem posredoval tudi javni poziv vodstvu Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem in cerkveni oblasti v Vatikanu. V njem "prosi in poziva" cerkvene oblasti, da se odločno izrečejo proti "tovrstnemu potvarjanju zgodovine", ki po njihovem vodi v nove delitve.
Pričakujejo tudi, da uradna Cerkev ne bo sodelovala pri nameravanem dogodku, ki po njihovi oceni nima nobene povezave s pietetnim odnosom do mrtvih. Menijo, da je mrtvim že izkazana posmrtna čast s spomenikom na pokopališču v Grahovem in s spominskim obeležjem pesniku Francetu Balantiču.

V Novi Slovenski zavezi medtem poudarjajo, da zapis ustreza zgodovinskim dejstvom. Poleg tega so javno že pojasnili, da spomenik stoji na zasebni zemlji.

Zaskrbljeni predsednik države
Komemorativna slovesnost, ki jo pripravlja Nova slovenska zaveza, je zaskrbela tudi predsednika republike Boruta Pahorja in je zato povabil k sebi na srečanje predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška in predsednika Nove slovenske zaveze Petra Sušnika.

Predsednik Pahor je na srečanju ocenil, da je bilo v zadnjem času v prizadevanjih za narodovo pomiritev doseženih nekaj pomembnih korakov in izrekel željo, da bi se vzdržali dejanj, ki bi lahko šla v nasprotno smer.

Predsednika obeh organizacij sta se strinjala, da Pahor v prihodnjih mesecih v sodelovanju z njima organizira dialog, ki naj pripomore k potrebni strpnosti in pomiritvi glede delitev, ki zadevajo polpreteklo zgodovino.

Turnšek pa je najavil, da bo ubral mirno, demokratično in pravno pot za izraze nestrinjanja glede posameznih delov napisa.

NOB proti spomeniku za pobite domobrance
Borci nasprotujejo domobranskemu spomeniku