Predstavniki ZZB-ja pričakujejo, da bo italijanski predsednik Napolitano poskrbel za prenehanje zlorabe zgornje fotografije, saj Italija s tem potvarja zgodovino in igra žrtev. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki ZZB-ja pričakujejo, da bo italijanski predsednik Napolitano poskrbel za prenehanje zlorabe zgornje fotografije, saj Italija s tem potvarja zgodovino in igra žrtev. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnike bi morala sprejeti veleposlanica Rossella Franchini Sherifis. Kot so po srečanju na veleposlaništvu povedali predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB-ja Cerknica, Ajdovščina - Vipava in Civilne iniciative Za Primorsko, jih veleposlanica ni želela sprejeti, ker je na pločniku pred veleposlaništvom v tem času potekal protestni shod.

Pred veleposlaništvom protest
Predstavnike je sprejel konzul, ki pa po besedah predstavnika Civilne iniciative Za Primorsko Boža Novaka protestnega pisma sprva ni želel sprejeti. Po posvetovanju z veleposlanico ga je vendarle sprejel. Veleposlanica naj bi ga zdaj posredovala predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu.

Udeleženci mirnega shoda pred veleposlaništvom, zbralo se je okoli 20 ljudi, so nosili napise "Tujega nočemo - svojega ne damo", "Borci za svobodo - partizani niso banditi" in "Gospod Napolitano - povejte svojemu ljudstvu resnico".

Združenja v pismu protestirajo zaradi objave fotografije streljanja slovenskih talcev med drugo svetovno vojno v italijanskih medijih. Pričakujejo, da bo Napolitano poskrbel za prenehanje zlorabe omenjene fotografije, saj Italija s tem potvarja zgodovino in igra žrtev. Pričakujejo tudi, da se bo zavzel za seznanitev italijanskega naroda z dogajanjem na vzhodni meji med drugo svetovno vojno.

Fotografijo objavilo tudi ministrstvo
Fotografijo, na kateri eksekucijski vod italijanskih vojakov v vasi Dane 31. julija 1942 med eno izmed italijanskih ofenziv v hrbet strelja pet slovenskih domoljubov, je lani objavilo italijansko notranje ministrstvo. Kot smo že poročali, je fotografijo letos ob dnevu spomina na fojbe objavila tudi italijanska javna televizija RAI z razlago, da gre za streljanje Italijanov.

Podobno manipulacijo so si lani ob dnevu spomina na fojbe privoščili tudi v optantski organizaciji Unije Istranov v Italiji. Optantska organizacija je fotografijo uporabila na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in s katerim so želeli prikazati, kako so partizani usmrtili Italijane.