Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: BoBo
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: BoBo

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel poleti, bo začel veljati prihodnje leto. Pravice in storitve dolgotrajne oskrbe se bodo v prihodnjih dveh letih uveljavljale postopoma, je spomnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Celoten sveženj pravic bo začel veljati 1. decembra 2025, je dodal.

Še pred uveljavitvijo zakona bodo vsi, ki so vključeni v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, na domač naslov prejeli odločbo ZZZS-ja. Ta bo posameznika obvestila, da je vključen v sistem zavarovanja, in ga seznanila s pogoji za dostop do storitev.

Pred tem so na ZZZS-ju preverili, kdo izpolnjuje pogoje za vključitev v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, je dejala direktorica ZZZS-ja Tatjana Mlakar. Gre za okoli 1,7 milijona ljudi.

Kot je pojasnila, pogoje za vključitev izpolnjujejo polnoletne osebe, ki so vključene v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. V sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo so vključeni tudi zavarovanci za obvezno zdravstveno zavarovanje, mlajši od 18 let, ki so obvezno zdravstveno zavarovani na podlagi delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, opravljanja kmetijske dejavnosti ali opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov.

ZZZS bo začel pošiljati odločbe za dolgotrajno oskrbo

Ministrstvo in ZZZS sta ob tem vzpostavila spletni strani in kontaktne številke, ki prebivalcem dajejo informacije glede dolgotrajne oskrbe. Te so na voljo na posebni spletni strani ministrstva, informacije pa lahko ljudje dobijo v njihovem kontaktnem centru na številki 080 9810, in sicer ob ponedeljkih med 9. in 12. uro, ob torkih, četrtkih in petkih pa med 9. in 12 uro ter med 14. in 17. uro.

ZZZS pa nudi informacije o vključenosti zavarovanih oseb v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo na spletni strani ter na telefonski številki 01 30 77 605, ki bo začela delovati v ponedeljek. Zavarovanci lahko sicer urejenost zavarovanja za dolgotrajno oskrbo na spletni strani ZZZS-ja preverijo tudi sami.

Na vprašanje glede kadrovske problematike v domovih za starejše je Maljevac odgovoril, da je v sklepni fazi priprava posebnega zakona, ki ga bodo predvidoma v dveh tednih poslali v javno obravnavo. Zakon bo prinesel pomemben korak na področju kadrov v domovih za starejše, je prepričan minister.

Čez poldrugi mesec bo začel veljati zakon o dolgotrajni oskrbi